Espanya va registrar el 2020 el dèficit més alt de tota la UE, un 11%

La pandèmia també fa augmentar el deute espanyol fins al 120% del PIB

2 min
Detall de la bandera de la Unió Europea

MadridL'impacte econòmic de la pandèmia ha tornat a situar Espanya al capdavant del rànquing del dèficit públic de la Unió Europea. Les mesures per alleugerir els efectes de les restriccions pel coronavirus -tant les socials com les econòmiques- aprovades durant l'últim any van disparar el dèficit espanyol el 2020 fins a l'11% del PIB (davant el 2,9% del 2019). Segons les dades que Eurostat ha publicat aquest dijous, l'Estat és el soci europeu amb una xifra de dèficit públic de l'any passat més elevada, si bé va augmentar de forma generalitzada arreu d'Europa a conseqüència de la pandèmia. A tots els estats membres es va disparar per sobre del 3% del PIB a excepció de Dinamarca. En el conjunt de l'Eurozona, va augmentar una mitjana del 7,2% (davant el 0,6% del 2019), mentre que en el conjunt dels Vint-i-set el dèficit es va situar en el 6,9% (un 0,5% l'any anterior).

Entre els països que van registrar més dèficit el 2020, per darrere d'Espanya se situen Malta (-10,1%), Grècia (-9,7%), Itàlia (-9,5%), Bèlgica (-9,4%) i França i Romania (tots dos amb -9,2%).

Espanya portava anys fent esforços de consolidació fiscal després que la crisi del 2008 disparés fins a nivells històrics el dèficit. La pandèmia va arribar just quan l'Estat havia aconseguit tornar a complir amb la disciplina fiscal europea. El govern espanyol descarta per ara fer retallades i deixarà per a més endavant, quan l'economia es recuperi de la crisi provocada pel coronavirus, el llançament d'un pla per tornar a reduir el dèficit públic.

El deute també puja

La previsió és que el dèficit i el deute aquest any continuïn en ascens per la pandèmia. Al febrer, el deute del conjunt de les administracions públiques a Espanya es va situar en 1,36 bilions d'euros. Són 18.600 milions més que al gener i suposa un nou màxim històric. En el 2020, el deute públic es va situar en el 120% del PIB davant el 95,5% del 2019. La mitjana a la zona euro es va situar l'any passat en el 98% del PIB. En aquest cas, per davant d'Espanya hi ha tres socis amb més deute públic: Grècia (205,6%), Itàlia (155,8%) i Portugal (133,8%).

stats