Economia 19/02/2018

Espanya perd un segon arbitratge per la retallada a les renovables

La Cambra de Comerç d'Estocolm dona la raó a un inversor en fotovoltaica

Ara
2 min
Una  Instal·lació 
 De plaques fotovoltaiques a la província d’Extremadura.

BarcelonaEspanya ha rebut un nou revés en l'arbitratge internacional per la retallada de les primes a les renovables que el govern de Mariano Rajoy, quan era ministre d'Energia José Manuel Soria, va legislar en la reforma elèctrica del 2013.

Aquest cop ha estat la Cambra de Comerç d'Estocolm qui ha emès un laude en contra d'Espanya per haver infringit el Tractat de la Carta de l'Energia, segons informa el portal especialitzat 'Investment Arbitration Reporter' (IAR).

El laude dona la raó a la companyia de renovables Novoenergia, que va presentar una demanda d'arbitratge contra Espanya davant l'organisme escandinau pels danys provocats amb la retallada de les primes, segons informa 'Cinco Días'.

Novoenergia va invertir en set plantes de generació solar fotovoltaica a Espanya, i com altres inversors va denunciar Espanya pels canvis de regulació, entenent que anaven contra la Carta de l'Energia.

El contingut del laude és confidencial, però 'IAR' explica que el tribunal presidit per Johan Sidkev i en què participaven Antonio Crivellanos, designant pel demandant, i Bernardo Sepúlveda-Amor, per part del demandat, ha decidit en contra d'Espanya. L'inversor reclamava en la seva demanda 60,4 milions d'euros, segons informació del mateix govern espanyol aportada al Congrés.

Aquest laude no és el primer contra Espanya per la retallada de les primes a les renovables. El Ciadi, l'organisme arbitral del Banc Mundial, davant el qual es van presentar una trentena de demandes contra Espanya, ja va decidir a favor del fons britànic Eiser i va condemnar Espanya a pagar 128 milions d'euros.

De moment, el govern espanyol ha guanyat dos arbitratges per la retallada a les renovables i n'ha perdut dos més. A més, l'executiu de Rajoy va obtenir el suport de la Comissió Europea, que al desembre va autoritzar l'actual sistema d'incentius a les renovables i va establir que qualsevol altra ajuda, fins i tot els pagaments a inversors per laudes favorables, s'haurà de notificar.

stats