Economia 26/10/2012

El govern espanyol farà pagar les grans empreses amb beneficis que acomiadin majors de 50 anys

Els ERO que suposin acomiadaments de treballadors de més edat en empreses que no tinguin pèrdues s'hauran de compensar amb aportacions al Tresor Públic

Elena Freixa
1 min

BarcelonaLes empreses de més de 100 treballadors que facin un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que suposi acomiadaments de majors de 50 anys hauran de compensar-ho fent una aportació al Tresor Públic, segons consta en el reial decret aprovat aquest divendres pel govern espanyol. La mesura estava prevista dins la reforma laboral en vigor des de fa unes mesos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La ministra d'Ocupació, Fàtima Báñez, ha explicat que la mesura afectarà qualsevol empresa que, presentant beneficis en els darrers dos anys, apliqui un ERO que deixi sense feina a algun treballador (encara que només sigui un) amb una edat superior als 50 anys.

La mesura té caràcter retroactiu a partir del 27 d'abril del 2011, data en què el l'anterior govern socialista va presentar una reforma en el mateix sentit, tot i que menys dura. El PSOE va aprovar l'any passat que aquestes aportacions al Tresor les hauria de fer l'empresa que, amb més de 500 treballadors, acomiadés 100 o més empleats majors de 50 anys sense pèrdues que ho justifiquessin.

Segons Báñez, aquest tipus d'ERO eren "habituals" en èpoques de bonança per part de grans empreses que, al·legant causes organitzatives, feien acomiadaments col·lectius on incloïen treballadors de més edat, a qui també s'acabava jubilant anticipadament en els casos en què la llei ho permetia.

Ara el llistó que obligarà a compensar la caixa pública s'abaixa. La quantitat a pagar anirà en funció del nombre d'afectats i es calcularà en base amb el cost que suposin les cotitzacions i prestacions d'atur dels afectats.

En cas que algun d'ells trobi feina gràcies als plans de recol·locació obligatoris quan es fa un ERO, l'empresa es podrà descomptar una part proporcional del que hagi de pagar aquell any a l'Administració.

stats