Finances Personals
Economia 01/08/2023

Estalviar-se un 15% omplint el dipòsit: les gasolineres més barates d'Espanya

L'OCU elabora una guia amb les estacions de servei més competitives de les principals rutes de vacances

4 min
Quatre comunitats han prohibit les gasolineres sense empleats.

BarcelonaEl preu dels carburants torna a estar a l'alça: el litre de gasolina supera els 1,6 euros i el de dièsel es paga per sobre dels 1,46 euros, uns nivells que no s'assolien des de principis de maig. Aquest repunt arriba després d'uns mesos de força estabilitat en els preus i també en el moment de l'any en què més es disparen els desplaçaments llargs per carretera, per anar a la platja o de vacances.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha analitzat el preu de la gasolina 95 i del dièsel a les estacions de servei de les principals vies de l'Estat i la conclusió és clara: malgrat que omplir el dipòsit a les gasolineres de les grans rutes no sol ser barat, escollir les estacions més barates suposa un estalvi mitjà del 15%, que pot arribar al 30% en alguns casos.

L'estudi recull el preu de les estacions de servei de les carreteres radials –de l'A1 a l'A6–, amb alguns dels seus ramals; les costaneres –la Mediterrània, la del Cantàbric i l'AP9– i altres rutes típiques de l'Estat, com la de la Plata, que passa per l'A66; la de la vall de l'Ebre (AP68), l'autovia Mudèjar (A23) i la ruta per anar del País Basc a Portugal (A62). L'OCU hi ha identificat quina estació és la més barata per omplir el dipòsit: a cada ruta, ha elaborat un índex amb base 100, que equival a la gasolinera més barata, de manera que la resta d'estacions tenen un nombre en relació amb aquesta. També recull el preu mitjà i màxim de cada ruta.

Consells bàsics

L'organització més gran de consumidors d'Espanya també ha elaborat una guia per fer efectiu aquest estalvi a l'hora d'omplir el dipòsit. En primer lloc, recomana localitzar les estacions de servei més barates de la ruta que es vol seguir i, un cop en marxa, aposta per buscar gasolineres que siguin més a prop de les sortides, on és més freqüent trobar-ne alguna amb preus competitius.

El cert és que els centres comercials que compten amb algun hipermercat o supermercat amb gasolinera són uns dels elements més importants a tenir en compte, perquè els preus hi acostumen a ser més competitius. En concret, l'OCU destaca les estacions de servei d'Alcampo, BonÀrea i E.Leclerc.

En cas que el desplaçament inclogui passar per zones rurals, cal tenir en compte que les gasolineres de les cooperatives agràries són les que ofereixen preus més interessants, sobretot en dièsel. I, de fet, algunes figuren com les opcions més recomanables de moltes rutes. A més, les estacions de servei de companyies regionals i low cost, com Petroprix i GasExpress, solen tenir preus més baixos que les grans cadenes.

Carreteres radials

Cal tenir en compte que l'A1 és una ruta cara, amb preus un 3% i un 2% més cars en dièsel i gasolina, respectivament, que la mitjana estatal. La gasolinera més barata és l'Izelai Fuel d'Altsasu. També se situa per sobre de la mitjana l'A2, però presenta diferències al llarg del recorregut: mentre que prop d'Alcalá concentra alternatives barates i entre Barcelona i Lleida hi ha estacions a bon preu, el tram aragonès no compta amb tan bona oferta. Per a la gasolina, les estacions de carburant més barates són tres de situades a Alcalá de Henares: Ballenoil, GasExpress i Petroprix. A Catalunya, la més barata de la ruta és a Jorba. En el cas del dièsel, per anar a la capital de l'Estat el millor lloc per omplir el dipòsit és a Jalón, que figura per davant de les quatre estacions esmentades. En total, l'estalvi és del 22% en gasolina i del 20% en dièsel en comparació amb les estacions més cares.

Entre Madrid i València, connectades per l'A3, els preus s'acosten a la mitjana, però amb la particularitat que l'estalvi és més gran en gasolina que en dièsel. L'estació Rodatrans de Roda (Albacete) és la millor en dièsel, mentre que diverses gasolineres Petrer, a Alacant, són les millors en gasolina.

Carreteres costaneres

Un trajecte estiuenc molt comú per fer amb cotxe, moto o furgoneta és cap al sud per l'anomenada autovia del Mediterrani (A7). Les gasolineres més barates per als vehicles de gasolina són les BonÀrea de l'Hospitalet de l'Infant i de Sant Cugat Sesgarrigues, mentre que la que permet estalviar més diners als vehicles de dièsel és Petroprix, a Las Lagunas (Màlaga). En aquesta ruta es pot estalviar fins al 22% en dièsel.

L'autovia del Cantàbric (A8) és la més cara per posar gasolina 95 i alhora és la que permet obtenir un estalvi més baix –de només el 15%–. Per aconseguir-ho, cal aturar-se a les gasolineres Eroski i Petroprix a Ribadeo (Lugo). En el cas de l'AP9, que recorre el front atlàntic gallec, l'estació més barata de gasolina i dièsel és Carbugal Alvedro, a Culleredo (la Corunya).

Navarra, Galícia i Andalusia

L'autovia de la ruta de la plata (A66), que connecta Gijón amb Sevilla, permet estalviar fins a un 12% en gasolina i un 14% en el cas de dièsel si es para a les gasolineres més barates, que es troben a Astúries: són Petroprix i Ballenoil, a Mieres.

Pel que fa a la ruta de l'Ebre, l'estalvi en els dos carburants s'enfila fins al 16% i, en el cas del dièsel, es tracta de l'autopista amb un nivell de preus més baixos, exceptuant-ne el tram basc. La gasolinera més barata per al dièsel és la Beroil de San Asensio (la Rioja), mentre que per a la gasolina els preus més competitius es poden trobar en diverses gasolineres de Tudela.

L'autovia de Castella (A62), que porta del País Basc a Portugal, compta amb preus per sota de la mitjana estatal i permet estalviar un 11% en gasolina i un 16% en dièsel. Les estacions més barates són la PGS, a Ciudad Rodrigo (Salamanca), i la Low Cost Carburantes, a Salamanca ciutat.

stats