Estats Units anuncia que deixa d'importar vodka, caviar i diamants russos

Washington s'alia amb la UE i el G7 perquè Rússia perdi el "tracte comercial favorable" se li puguin imposar aranzels

3 min
Joe Biden, durant el primer discurs sobre l'estat de la Unió

WashingtonEls càstigs a l'economia russa per la invasió d'Ucraïna no es queden només en les sancions i el boicot a la importació de combustibles. Aquest divendres, l'aliança gegantina dels Estats Units, la Unió Europea i els membres del G7 han anunciat que començaran els tràmits necessaris per revocar el tracte de Rússia com a soci comercial preferent, i, per tant, encetar un procés en el qual sigui fàcil i ràpid imposar i elevar els aranzels a les importacions des de Rússia. No només això: també veta la importació de productes estratègics i altament simbòlics russos, com el vodka o el caviar.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A Washington, l'encarregat de fer l'anunci ha estat el president, Joe Biden, en una compareixença des de la Casa Blanca que s'està convertint en rutinària en els darrers dies, cada vegada que el seu país ha anunciat mesures per collar encara més l'ofegament de l'economia russa com a represàlia per les hostilitats a territori ucraïnès.

L'anunci d'aquest divendres és un pas més en "l'escalada de la pressió" a l'economia russa, "un altre cop demolidor a una economia russa que ja està patint molt per les sancions", segons el mandatari nord-americà.

Un dels punts clau de les noves mesures és aquesta revocació de l'estatus de "nació més afavorida" sota els paràmetres de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), un dels principis fonamentals de l'organisme per a la no discriminació entre països en el tracte comercial i que, en cas de consolidar-se, permetria l'aplicació d'aranzels al nivell que es desitgi, denegar el negoci a empreses russes i no protegir els seus drets intel·lectuals.

Cada bloc haurà de seguir els seus procediments per aquest canvi d'estatus -anomenat oficialment de "relació comercial normal permanent"- i, posteriorment, aplicar els nous aranzels. En el cas nord-americà tot passa pel Congrés, que de fet ja fa dies que impulsava una mesura d'aquestes característiques. De fet, el legislatiu nord-americà volia incloure-la en la legislació aprovada fa uns dies en la que es prohibeix la importació de combustibles (una acció simbòlica després del veto emès des de la Casa Blanca) i es fa una crida a revisar la participació russa a l'OMC. Finalment, va quedar fora a petició de la Casa Blanca, que preferia esperar uns dies fins a tenir tots els aliats d'acord i en consonància.

No és l'única mesura. El G7, segons ha explicat Biden, treballarà per assegurar-se que Rússia no té accés a préstecs d'institucions financeres multilaterals com el Fons Monetari Internacional (FMI) o el Banc Mundial. "Rússia no pot violar de manera grollera la llei internacional i esperar beneficiar-se de formar part de l'ordre econòmic internacional", ha argumentat la Casa Blanca en un comunicat.

Fre a la compra de diamants

Entre les mesures unilaterals dels Estats Units en destaquen dues: la prohibició d'exportació de productes de luxe a Rússia, una acció destinada a atacar directament a uns oligarques russos que són part important del destí de les sancions dels aliats; i la prohibició d'importació de marisc (caviar, principalment), licors (vodka) i diamants, sector "distintius" de l'economia russa i que veuran com se'ls tanquen les portes al mercat nord-americà.

Més d'una desena d'estats ja fa dies que han prohibit no només la importació sinó també la venda de begudes alcohòliques russes, principalment vodka, com a mesura simbòlica de rebuig a les accions de Moscou.

L'impacte real serà limitat però relativament notable. Rússia no és un soci comercial molt rellevant, però se situa entre la vintena de països amb més intercanvi: la major part de les importacions nord-americanes (més d'un 60%) són d'energia i combustibles, que des d'inicis de setmana estan prohibides.

stats