Farmacèutiques

Esteve dispara vendes i tanca el 2021 amb beneficis

La companyia catalana ja fa dos terços de la seva facturació a l'estranger

2 min
El retorn de l’E-58245 dels laboratoris Esteve

BarcelonaEn la quasi centenària història d'Esteve, el 2021 serà recordat com un molt bon any. Els laboratoris catalans han fet públics aquest dijous els resultats de l'exercici, han anunciat que les vendes van disparar-se un 21% i que la facturació a l'estranger ja suposa un 67% del total. Així, els ingressos van arribar als 550 milions (pels 454 d'un any enrere) i el benefici net, segons consta a les memòries de l'empresa, es va situar en els 14 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'exercici, més enllà dels resultats, és el segon després de la venda de la divisió de genèrics de la companyia (una operació que va fer decaure els ingressos de 758 a 454 milions del 2019 al 2020) i l'any en què la FDA, el regulador del mercat farmacèutic nord-americà, va donar l'esperada llum verda a Seglentis, l'analgèsic desenvolupat pels laboratoris catalans durant l'última dècada.

Esteve destaca precisament en un comunicat el fet que el 60% de les vendes venen de producte propi, i no només de llicències comercials per vendre els productes d'altres multinacionals. L'empresa familiar catalana, presidida per Albert Esteve, també va estrenar-se durant l'any passat en l'àmbit de la venda al mercat hospitalari, que ja suposa el 20% dels ingressos farmacèutics. Finalment, el 2021 va servir també per integrar les filials farmacèutiques a Alemanya, França i el Regne Unit, així com per a l'entrada al mercat portuguès. "Són resultats molt satisfactoris, perquè no són cosa d'un dia, sinó una tendència", ha explicat el conseller delegat de la companyia, Staffan Schüberg, a l'ARA.

L'empresa catalana, amb més de 1.500 treballadors arreu del món, basa gran part de les seves esperances de creixement futur en Seglentis, el seu tractament per a dolors crònics. Només als Estats Units aquest àmbit mou entre 1.000 i 1.500 milions d'euros anuals. Cal pensar que un de cada cinc europeus pateixen dolor crònic, i el 2015 es calculava que aquests medicaments movien 31.000 milions d'euros a l'any, amb un creixement del 8% anual. L'empresa no concreta quines vendes va fer el 2021, però no nega la seva satisfacció: "El 2022 creixerem a doble dígit, potser no tant com el 2021, per l'impacte del Seglentis als Estats Units i per l'entrada d'altres productes en nous mercats", ha afirmat Schüberg. Segons els seus càlculs, el Seglentis podria rebre l'autorització per comercialitzar-se a Europa el 2023.

Des del 2018, ja sota la direcció de Schüberg, Esteve es va proposar especialitzar-se en producte propi i en àrees de medicina especialitzada. Si el 2020 es va vendre l'àmbit de genèrics (que aportaven poc marge), el 2015 ja s'havia venut la filial veterinària.

stats