Economia 23/05/2017

Patronal i estibadors acosten posicions: rebaixes de sou a canvi de formació i prejubilacions

Anesco decideix continuar representant les empreses del sector i facilita l'acord definitiu després que els treballadors desconvoquessin cinc de les vuit jornades de vaga

Júlia Manresa / Agències
2 min
Una solució que no convenç ningú

MadridEl conflicte de l'estiba es va acostant a la seva fi. Tal com han explicat aquest dimarts Antolín Goya, portaveu de la Coordinadora de Treballadors del Mar, el principal sindicat d'aquest col·lectiu de treballadors, "anem amb la intenció de tancar l'acord el proper dijous 1 de juny o el proper divendres". Així ho ha explicat aquest dimarts després que ahir s'arribés a un principi d'acord amb les empreses que els va permetre desconvocar cinc de les vuit jornades de vaga convocades per les properes setmanes.

Així doncs, els estibadors confien a donar per acabat el conflicte al sector i als ports aquest mateix dijous. Goya ha assegurat que "sembla que la situació agafa un camí menys complicat" ja que s'han fixat les bases de l'acord. La pau als ports passa pel compromís de les empreses de garantir la feina a tots els 6.150 estibadors a Espanya després de la reforma del govern de Mariano Rajoy a canvi de que els empleats es rebaixin un 10% els sous més elevats, concretament a aquells que cobren més de 2.230 euros mensuals.

La reforma de l'estiba, una solució que no convenç ningú

Així doncs, els estibadors han cedit en aquest àmbit i també han acceptat més mesures de flexibilitat i canvis en l'organització de la feina i els torns als ports a canvi que se subroguin totes les feines d'entrada. Tot i això, els estibadors també accepten que més endavant sí que s'hauran de reestructurar les plantilles a base de prejubilacions voluntàries subvencionades pel govern espanyol. En total, els ajuts poden ascendir als 120 milions d'euros. A més, els estibadors continuaran sent els encarregats de la formació dels nous treballadors, que s'haurà de fer sempre als ports.

La patronal continua a la negociació

A més, la patronal del sector, l'Associació Nacional d'Empreses Estibadores (Anesco) ha aprovat aquest dimarts en assemblea extraordinària continuar representant el sector en les negociacions amb els sindicats. La patronal, doncs, han rebutjat modificar els estatuts i deixar de representar les empreses estibadores a la negociació col·lectiva i convertir-se en una organització empresarial i econòmica, cosa que hauria obligat els estibadors a pactar convenis port per port i sector per sector i els hauria debilitat en la negociació.

stats