MERCAT LABORAL
Economia 24/10/2019

L’estiu no atura els tambors de crisi

La taxa d’atur se situa en un 10,9% el tercer trimestre, una dada pitjor que la de fa un any

Paula Solanas / Elisabet Escriche
3 min
L’estiu no atura els tambors de crisi

BarcelonaLa desacceleració econòmica sembla que no té aturador i cada cop es fa més visible al mercat de treball. L’atur a Catalunya es va reduir en 9.200 persones durant el tercer trimestre i la taxa es va situar en el 10,9%, segons les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) publicades ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Això suposa que el total de persones sense feina a Catalunya sigui de 422.100. El ritme de reducció de l’atur, però, s’ha alentit de manera notable i cal anar fins al fatídic 2012 per trobar en xifres absolutes una evolució pitjor en un tercer trimestre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, la taxa d’atur és ara mateix més elevada que fa un any, quan se situava en el 10,6%, i el d’enguany ha sigut el primer estiu des del 2013 en què el percentatge ha pujat. D’aquesta manera, hi ha un 4,5% més d’aturats (18.400 persones més) que l’estiu anterior. La tendència a l’alentiment del mercat de treball ja fa mesos que s’està escenificant, però és inusual que Catalunya acabi un trimestre amb més persones desocupades que l’any l’anterior. De la mateixa manera, és habitual que la xifra d’aturats caigui en el tercer trimestre, ja que aquest període engloba molts dels contractes de temporada que se signen durant l’estiu en el sector serveis.

“Les dades demostren que hi ha més dificultat a l’hora de renovar contractes i treballadors que no aconsegueixen reenganxar-se al mercat laboral quan es queden a l’atur després de l’estiu”, apunta Josep Lladós, professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i membre del Col·legi d’Economistes de Catalunya. L’expert certifica que la desacceleració s’ha traduït en una pèrdua d’impuls del mercat de treball, però recorda que la situació no és pitjor a Catalunya que a la resta d’Espanya. Precisament en el conjunt de l’Estat, entre el juliol i el setembre l’atur va caure en 16.200 persones fins als 3,2 milions de desocupats, mentre que la taxa per a aquest indicador es va rebaixar fins al 13,9%. És la primera vegada des del 2008 que la taxa d’atur espanyola cau per sota del 14%, una fita que es perseguia des de feia una dècada. Tot i així, també és el ritme de reducció de l’atur més baix en un tercer trimestre des del 2012.

El nombre d’ocupats a tot Espanya va augmentar en 69.400 persones, fins a 19,8 milions de treballadors donats d’alta a la Seguretat Social, la pitjor evolució per a aquest trimestre dels últims sis anys. Lladós també destaca que la població activa, és a dir, les persones que tenen edat per treballar i busquen feina, s’ha incrementat de manera favorable. Aquesta dada és positiva perquè encara que l’atur es redueixi més lentament suggereix que hi ha nous ocupats que troben una primera feina sense passar per les llistes del SOC.

Les dades d’aquesta EPA són especialment sensibles per al govern espanyol, ja que són les últimes abans de les eleccions generals. Davant la imminent cita amb les urnes, la secretària d’estat d’Economia, Ana de la Cueva, va insistir en la seva valoració de les dades que el mercat de treball espanyol és més equilibrat i sostenible que fa onze anys i va defensar que l’alentiment en la creació d’ocupació del tercer trimestre és “coherent” amb la maduresa del cicle econòmic. “Esperem acabar l’any amb un creixement del 2,3%. Aquestes dades permeten que aquesta xifra sigui viable”, va destacar De la Cueva. El conseller de Treball, Chakir el Homrani, va rebaixar el relatiu optimisme del govern espanyol i es va mostrar preocupat per l’evolució de les dades en el sector de la indústria, que han registrat un descens intertrimestral de 14.200 persones. “Ens preocupa. Hem de donar-hi suport, és un sector que és matriu”, va subratllar. També mostrava preocupació el sindicat UGT, que ahir va demanar que es tracti l’“alarmant augment” d’aturats a la indústria en la pròxima reunió del Consell Català de l’Empresa, que està prevista per al dijous 31 d’octubre.

L’atur puja a Barcelona

Barcelona va ser la província catalana que va arrossegar l’evolució del mercat de treball a la baixa aquest estiu. En aquesta demarcació, l’atur va pujar a l’11,2% respecte al 10,9% del trimestre anterior. Així doncs, a finals de setembre hi havia 323.000 persones sense feina a les comarques de Barcelona.

En canvi, a Lleida, Girona i Tarragona la taxa d’atur va baixar en comparació amb el segon trimestre. En aquesta última, l’indicador encara és el més alt de les quatre províncies catalanes amb un 12,2%, però hi ha hagut una reducció important respecte al 14,1% de l’EPA del trimestre anterior.

“JUST ABANS D’ACABAR LA JORNADA EM VAN DIR QUE NO EM RENOVAVEN I QUE MARXÉS A CASA”

El Joan, que prefereix no dir el cognom perquè actualment està buscant feina, és una de les víctimes de l’encadenament de contractes temporals. El juliol del 2018 va deixar una feina de cuiner per treballar del mateix en un dels grans hotels de Barcelona. El primer contracte que li van fer va ser de tres mesos i a partir d’aquest va encadenar-ne dos més: un de mig any i l’últim de tres mesos més. Unes setmanes abans que se li acabés l’últim va començar a preguntar a la direcció si el renovarien i finalment el farien fix i la resposta sempre era la mateixa. “Em donaven llargues”, explica. Tres dies abans que se li acabés el contracte, però, el seu cap el va cridar al despatx i li va comunicar que no tenien plaça per fer-lo fix i, per tant, es quedava sense feina. “Com que per hores acumulades em devien tres dies de festa, just abans d’acabar la jornada em van dir que ja podia marxar a casa i no calia que tornés”, afegeix. Actualment el seu lloc ja l’ocupa una altra persona, que també té un contracte temporal.

stats