MERCAT LABORAL
Economia 22/08/2014

Les ETT són la font de nova ocupació

Els llocs de treball només creixen al sector serveis però no s’hi consoliden, segons la UGT

Xavier Grau
3 min
TEMPORALITAT La feina per ETTs fa pensar  en feines de temporada per l’impuls turístic.

BarcelonaA Catalunya s’està creant ocupació durant aquest any, però només el sector serveis ho fa de manera efectiva i amb unes feines molt precàries. Aquesta és la principal conclusió de l’informe sobre l’ocupació en el primer semestre elaborat per la UGT, basat en les dades de cotització a la Seguretat Social. L’informe recorda que en els últims set anys s’han perdut a Catalunya mig milió de llocs de treball -el 15%-. A més, tot i que l’atur s’ha reduït a Catalunya el 3,5% durant el primer semestre de l’any, només s’han generat 48.605 llocs de treball, l’1,7%. I el 20% -9.458- de l’ocupació neta ve de les empreses de treball temporal (ETT).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així doncs, una primera conclusió seria que la taxa d’atur baixa, però es creen molt pocs llocs de treball nous i, a més, on creix l’ocupació no és a la indústria, que hauria de ser el motor de l’economia. De fet, a l’agricultura s’han creat en l’últim any 67 llocs de treball, el 0,2% més, tot i que el seu pes en el total és molt baix. La construcció continua destruint feina, amb 4.655 llocs de treball menys i una caiguda del 2,8%. Per la seva banda, la indústria està pràcticament plana, amb 1.393 llocs de treball més, que suposen un augment del 0,3%. Només els serveis són motor de l’ocupació, amb 51.810 nous llocs de treball i un increment del 2,4%. En aquest cas, segons el secretari de política sindical de la UGT de Catalunya, Camil Ros, s’haurà de veure quanta ocupació es manté a la tardor un cop acabi la temporada turística.

ETTs i agències de col·locació

Però quan s’analitzen més a fons aquestes dades és quan el sindicat posa el crit al cel, perquè les empreses de treball temporal (ETT) són les grans creadores d’ocupació al sector. De fet, aporten gairebé el 20% de tots els llocs de treball creats en el sector serveis a Catalunya, un sector que ha crescut en 51.810 nous llocs de treballs, dels quals 9.458 corresponen a l’epígraf d’activitats relacionades amb l’ocupació, una manera eufemística que té l’administració per referir-se a les empreses de treball temporal.

Però no només aporten una cinquena part de tota la nova ocupació del sector serveis, sinó que, a més, és el subsector que més creix, en concret un 28,8% en l’últim any (del juny del 2013 al juny del 2014). Segons Camil Ros, amb aquestes dades no es pot mantenir “el discurs eufòric de la recuperació”. A més, diu, les dades demostren una precarització del mercat laboral, com fa palès l’augment d’ocupació mitjançant les ETT i el millor comportament en la creació de feina del règim d’autònoms que el règim general de la Seguretat Social.

Per això, diu, els sindicats mantindran el diàleg amb les patronals i l’administració però tindran sota el seu focus de control que les ETT no serveixin per maquillar les xifres d’atur. En aquest sentit el secretari de política sindical de la UGT es va mostrar ahir molt prudent amb les noves agències de col·locació que entraran en funcionament en els pròxims mesos, lligades en molts casos a les ETT. Ros va dir que el sindicat no està en contra de les agències de col·locació, però creu que haurien de cobrar no per entrevista o contracte nou sinó pels nous contractes que almenys tinguessin un any de durada. “Hi estarem molt a sobre”, va dir, i no va estalviar crítiques al departament d’Empresa i Ocupació pel fet de no tenir una política industrial clara, i apostar només pels sectors que estan creant llocs de treball fixos i de qualitat, com l’automòbil, la química, la farmàcia i la indústria agroalimentària.

Segons Ros, si no hi ha feines estables, tenint en compte l’alentiment econòmic a Europa, Catalunya podria tenir una recaiguda en la crisi, com va passar després dels brots verds del 2010.

stats