Economia 05/02/2016

L'Euríbor en negatiu per primer cop: què passarà amb la meva hipoteca?

L'indicador ja va tancar gener a mínims històrics a prop de zero

Xavier Grau
2 min
Les vendes  De pisos i les hipoteques constituïdes estan donant una petita alegria a la caixa de la Generalitat.

BarcelonaL’Euríbor a dotze mesos, l’indicador que s’utilitza de referència en la immensa majoria de les hipoteques, va cotitzar ahir per sota de zero durant una estona, arribant a caure fins al –0,002%. És el primer cop des que es va crear l’Euríbor que aquest indicador cotitza en negatiu. Fa dies que està molt a prop del 0%. De fet, aquesta primera setmana de febrer ha estat, de mitjana, en el mínim històric del 0,005%.

L’Euríbor és un indicador que indica el tipus d’interès mitjà al qual els bancs europeus es presten diners entre sí. L’indicador ja va tancar gener molt a prop del zero (0,042%), la qual cosa permetrà estalviar entre 85 i 200 euros anuals a les famílies hipotecades fa un any i que revisin el seu préstecs aquest mes de febrer.

Fins avui, mai s’havia donat el cas que l’Euríbor a dotze mesos cotitzés a tipus negatius (cosa que sí que havia passat en altres terminis més curts). Cal retrocedir fins al juliol del 2008 per trobar el màxim històric de l’Euríbor, que va ser del 5,393%. Era l’època del 'credit crunch', quan els bancs no es prestaven diners entre sí.

De totes formes, la fita d’ahir no suposarà que les famílies hipoteques puguin gaudir de tipus negatius, és a dir, no se’ls reduirà la hipoteca, almenys de moment. Normalment, les hipoteques es paguen amb un interès de l’Euríbor més un diferencial determinat. Sumant-hi aquest diferencial, els interessos de les hipoteques no estan en negatiu encara.

Què passarà si segueix baixant?

No és fàcil respondre que passarà amb les hipoteques si l’Euríbor segueix baixant. És una situació que no s’ha donat mai i la majoria dels contractes hipotecaris no ho contemplen. En el moment màxim del boom immobiliari es van arribar a donar hipoteques a l’Euríbor més 0,15%. És a dir, que si l’indicador caigués per sota del -0,15% aquests clients potser sí que podrien reclamar al seu banc, ja que el tipus d’interès que els tocaria pagar seria negatiu. Seria una situació mai vista, en la qual els bancs en lloc de cobrar interessos haurien de retribuir els hipotecats.

Si això succeís, fonts jurídiques expliquen segurament es podria obrir un nou front per a les entitats, amb recursos dels clients reclamant a la Justícia que es pronuncii, com ha passat amb les clàusules terra de les hipoteques. José Gacía Montalvo, catedràtic de la UPF, creu que és difícil que el tipus real de les hipoteques entri en negatiu, tot i que existeix la possibilitat, especialment si al març el Banc Central Europeu aprova més mesures de facilitar l’accés als diners amb l’objectiu d’animar l’economia.

També creu Montalvo que si s’acabés donant aquesta situació, una de les solucions per als bancs seria anar descomptant als hipotecats la part que els haurien de retornar del capital principal pendent, com si fossin amortitzacions anticipades del crèdit.

stats