Immobiliari
Economia 04/06/2021

Les execucions hipotecàries d'habitatge habitual es disparen un 84% el primer trimestre

La represa de l'activitat amb la millora de la pandèmia eleva el nombre de procediments

2 min
Una noia consultant anuncis de lloguer i compra en una immobiliària del Camp de l’Arpa, a Barcelona.

BarcelonaEl nombre d'execucions hipotecàries sobre habitatges habituals es va disparar un 84% en el primer trimestre de l'any en relació al mateix període del 2020, fins a situar-se en 3.207, la xifra més alta en quatre anys, segons l'estadística d'execucions hipotecàries publicada aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). El mateix INE precisa que aquesta estadística reflecteix els procediments iniciats i inscrits en els registres de la propietat, però recorda que no totes les execucions acaben en el desnonament dels propietaris.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'important increment es deu possiblement a una "acumulació de casos" durant els mesos més durs de la pandèmia, quan, a més, hi havia una moratòria hipotecària per a famílies vulnerables, i moratòries dels mateixos bancs per als seus clients, segons explica Ferran Font, cap d'estudis del portal Pisos.com. Tot i que la moratòria legal per a famílies vulnerables es va allargar fins al 31 de març, la que van posar en marxa els bancs s'ha anat acabant. Segons el Banc d'Espanya, fins al 31 de desembre del 2020 s'havien concedit 1,3 milions de moratòries, entre les acollides a les mesures del govern espanyol i les atorgades pel sector financer.

La xifra d'execucions hipotecàries d'habitatge habitual, 3.207 del gener al març, és la més elevada d'un primer trimestre des del 2017. Llavors van ser 4.274, i van baixar a 2.027 el 2018 i el descens va continuar el 2019 amb 1.490 execucions. Molt lluny, però, de les 8.802 del primer trimestre del 2015 o les 6.118 d'un any després.

L'INE també destaca que el gruix de les execucions no són sobre hipoteques recents, sinó sobre hipoteques que es van formalitzar just abans de l'esclat de la bombolla immobiliària, quan els pisos van arribar als seus preus màxims i, per tant, el crèdit per adquirir-los era més elevat. "El 52% de les execucions són d'hipoteques concedides durant la bombolla immobiliària, entre els anys 2005 i 2008", destaca Font.

Malgrat que van créixer les execucions hipotecàries d'habitatge habitual, durant el primer trimestre el nombre total d'execucions hipotecàries va baixar un 23,7% respecte a un any enrere. Les execucions sobre el total de finques urbanes també van baixar, concretament un 22,9%.

Anadalusia, País Valencià i Catalunya, al capdavant

Per comunitats, Andalusia va liderar el primer trimestre les execucions hipotecàries sobre habitatges, amb 1.094; seguida del País Valencià, amb 1.093; Catalunya, amb 1.011; i a certa distància Madrid, amb 463. On menys n'hi va haver va ser a Navarra, amb 14; la Rioja, amb 41; i Extremadura, amb 43.

stats