Societat 25/03/2021

S'han aturat el 80% de desnonaments de famílies vulnerables de Barcelona des de començaments d’any

Barcelona demana al govern espanyol que prorrogui la moratòria fins que s’aprovi una llei d’habitatge

G. F.
2 min
Imatge d'arxiu

BarcelonaEl decret estatal que amplia els supòsits per prorrogar els llançaments i els desnonaments durant l’estat d’alarma –juntament amb la feina dels moviments veïnals i, segons l’Ajuntament de Barcelona, la negociació i pressió dels seus serveis d’Habitatge– ha aconseguit aturar el 80% dels desnonaments de famílies en situació de vulnerabilitat de la ciutat des de començaments d’any. 

Per aquest motiu, el consistori liderat per Ada Colau ha demanat al govern espanyol, on també governen Podem i PSOE en coalició, que la moratòria dels desnonaments de famílies vulnerables s’allargui fins que s’aprovi una nova llei d’habitatge que reculli els mateixos supòsits que el decret. “És clau per disposar de més temps per treballar per a solucions habitacionals per a les famílies afectades”, diu un comunicat de premsa emès dijous a la tarda per l’Ajuntament. De fet, remarca que del total de suspensions el 77% no s'han executat gràcies a acords de mediació directament relacionats amb el decret.

Així, a través de la mediació municipal, s'ha arribat a uns pactes que poden anar des del pagament de quotes de lloguer fins a la pròrroga del llançament per gestionar l'entrada de l'habitatge a la borsa de lloguer assequible, passant per l'ajornament temporal del llançament per facilitar l'accés a altres recursos o les suspensions de la propietat o els jutjats.

En aquest sentit, segons el consistori barceloní, la Unitat Antidesnonaments municipal ha treballat entre el 18 de gener i el 28 de febrer en 450 processos de desallotjament, 418 dels quals no s’han executat. “La moratòria esdevé així un incentiu perquè les propietats arribin a acords, ja que permet guanyar temps per poder seguir treballant en l’atenció a les famílies afectades i dur a terme les tasques de mediació, negociació i pressió per trobar les solucions habitacionals més adequades”, remarca l’escrit.

Dels casos aturats, el 55% de les situacions eren per impagament de lloguer, el 32% per ocupació en precari en habitatges buits de grans tenidors i el 13% per finalitzacions de contracte. La majoria de desnonaments executats són per situacions d'ocupacions en habitatges buits de petits tenidors, una situació no coberta per la moratòria.

stats