El dèficit comercial català es dispara al novembre tot i el rècord exportador

Catalunya concentra un 25,5% de les vendes a l'exterior de tot l'Estat

Les vendes a l'exterior catalanes van arribar als  58.747,3 milions d'euros entre el gener i el novembre del 2015, un 6% més que el mateix període del 2014. Això suposa continuar aprofundint el rècord exportador que ha estat la tònica habitual en aquesta recuperació de la crisi, segons les dades publicades aquest dijous pel ministeri d'Economia. La millor marxa de les importacions, que han crescut al novembre més d'un 11%, però ha fet que el saldo comercial (la diferència entre les importacions i les exportacions) caigués en picat, amb un dèficit comercial de 1.141 milions només al mes de novembre, un 41,6% més que en el mateix mes de l'any anterior. 

Aquest dramàtic augment del dèficit comercial al novembre s'ha saldat també amb un increment del dèficit acumulat des del gener, que creix a un ritme del 4,2% a Catalunya, fins als 11.230 milions d'euros

Catalunya, però, continua sent el motor exportador espanyol, amb vendes a l'exterior principalment impulsades pels productes químics (26,4% del total), els béns d'equip (17%) i el sector de l'automòbil (16,3%). Aquesta xifra suposa que les exportacions catalanes equivalen al 25,5% del global de l'estat espanyol. 

Rècord històric d'exportacions

En l'acumulat anual, les importacions catalanes van créixer un 5,7% fins a situar-se als 69.976,5 milions d'euros, un 27,7% del conjunt de l'Estat, cosa que provoca que el dèficit comercial de Catalunya sigui negatiu

Al conjunt de l'estat el dèficit comercial es va reduir un 1,2%, impulsat per un repunt de les exportacions del 4,3%, un nou màxim històric per al sector exterior espanyol, on les importacios han avançat una mica menys, un 3,8%.