Economia 21/08/2020

La pandèmia enfonsa les exportacions catalanes un 17% el primer semestre

El descens de les vendes a l'exterior al juny es va moderar gràcies a la sortida del confinament

Xavier Grau Del Cerro
2 min
Els accessos ferroviaris són clau per descongestionar el tràfic de mercaderies.

BarcelonaLes exportacions de Catalunya van assolir el primer semestre del 2020 els 30.950 milions d'euros, una xifra que és un 17,2% inferior al mateix període de l'any anterior. L'impacte de la pandèmia en l'economia encara es va notar al juny i, malgrat notar-se certa millora, les vendes catalanes a l'exterior el sisè mes de l'any van ser de gairebé 5.400 milions d'euros, un 11,8% inferiors al juny de l'any passat, cosa que va moderar la caiguda respecte als mesos precedents.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Malgrat el descens, Catalunya continua liderant les exportacions espanyoles, amb gairebé el 25% de totes les vendes de l'Estat a l'exterior. Però la caiguda exportadora és lleugerament més important al Principat que al conjunt de l'Estat, que entre gener i juny va exportar per valor de 124.101 milions d'euros, un 15,8% menys que el mateix període de l'any passat.

La crisi econòmica afecta tot el comerç exterior i les compres de Catalunya a l'estranger encara s'han vist més tocades que les exportacions, cosa que referma la baixada del consum que s'està produint. Entre gener i juny el Principat ha importat béns per valor de 36.377 milions d'euros, xifra que és un 22,7% inferior al mateix període de l'any passat.

El descens més elevat de les importacions que les exportacions ha comportat una millora del dèficit comercial de Catalunya del 43% el primer semestre, cosa que ha reduït el saldo negatiu a gairebé 5.800 milions d'euros. En el conjunt de l'Estat, les importacions han caigut un 18,8%, amb una reducció del dèficit comercial del 48%.

L'evolució de les exportacions catalanes durant el primer semestre demostra que el gran cop va ser l'abril, amb el confinament, mentre que el descens s'ha anat temperant els mesos de maig i juny, malgrat que les xifres són encara molt inferiors a les de fa un any.

Fortalesa de l'agroalimentació

De les exportacions catalanes fins al juny destaca la resiliència demostrada per l'àmbit agroalimentari. Entre els grans sectors catalans de l'exportació, la química ocupa el primer lloc, amb gairebé 9.660 milions d'euros però un descens del 4,1%.

El segon grup ha sigut l'alimentació, begudes i tabac, amb gairebé 5.200 milions d'euros (+9,3%), i el tercer són els béns d'equip, amb prop de 5.000 milions d'euros (-24%).

Millora a l'automoció

En el conjunt de l'Estat, el sector de l'automoció, que va quedar aturat totalment una bona part dels mesos de març i abril, mostra una certa recuperació. La indústria de fabricació d'automòbils, motocicletes i components per a l'automòbil va tancar el primer semestre de l'any amb un superàvit comercial de 2.727 milions d'euros, cosa que representa una pujada del 40,8% respecte als 1.938 milions d'euros del mateix període de l'any anterior.

En els sis primers mesos de l'any, Espanya ha exportat cotxes, motos i components per valor de més de 16.500 milions d'euros, amb una caiguda superior al 29% respecte al mateix període de l'any passat. Però al juny les exportacions del sector han assolit els prop de 3.800 milions d'euros, amb un descens de només el 5,7%.

stats