Economia 23/07/2019

Repunt sorpresa de les exportacions

Les vendes a l’exterior es disparen un 9% al maig tot i l’alentiment de l’economia europea i mundial

Leandre Ibar
3 min
El sector que més va augmentar les exportacions va ser el de l'automòbil. A la foto, contenidors al port de Barcelona.

BarcelonaLes exportacions de mercaderies van repuntar al maig després de diversos mesos d’alentiment. Les vendes exteriors catalanes han augmentat un 2,6% entre els mesos de gener i maig d’aquest any respecte al mateix període del 2018, segons dades del ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. Aquest increment contrasta amb els registres d’un mes abans, a l’abril, quan en els primers quatre mesos del 2019 les exportacions només s’havien incrementat un 0,9%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A nivell interanual -és a dir, en comparació amb el mateix mes de l’any passat-, les exportacions del maig es van disparar un 9%, i en comparació amb el mes anterior van pujar un 6,2%, xifres que trenquen la moderació dels últims mesos. “És una bona notícia”, assegura Modest Guinjoan, president de la comissió d’economia catalana del Col·legi d’Economistes.

L’augment, però, ha agafat per sorpresa els experts. Amb les dades encara “en calent”, Guinjoan no s’atreveix a atribuir la pujada a cap element concret, ja que no es va produir cap esdeveniment destacat ni cap tendència generalitzada a nivell global o europeu que expliqués l’increment. En aquest sentit, José García Montalvo, catedràtic d’economia de la UPF, coincideix que, sense saber-ne més detalls, és complicat trobar una explicació precisa al repunt de les exportacions en un context, a més, d’alentiment de l’economia europea i mundial.

D’altra banda, les importacions també van créixer en els primers cinc mesos de l’any, concretament un 5%, un ritme similar al dels primers quatre mesos. El valor de les vendes catalanes a l’estranger va ser d’uns 31.200 milions, mentre que el de les compres va ser de 39.700 milions. D’aquesta manera, el dèficit català exterior (la diferència entre importacions i exportacions) va ser de més de 8.400 milions d’euros.

Gairebé dos terços de les vendes exteriors de les empreses catalanes van anar a parar a estats de la UE, amb França, Itàlia i el Regne Unit com a països on més van pujar les vendes catalanes, mentre que a Alemanya és on més van caure, més d’un 10%.

Aquesta caiguda de les vendes a Alemanya es deu a la debilitat del creixement de l’economia alemanya des de fa mesos, però sobretot a la de la indústria de l’automòbil. Catalunya i Alemanya “tenen una relació molt forta” en aquest sector, que està patint una caiguda continuada de les vendes arreu del món des de ja fa uns anys, explica García Montalvo.

Fora de la UE, països emergents com Nigèria, Indonèsia, Singapur i Mèxic van liderar el creixement. A l’altre extrem, a Austràlia, l’Argentina i l’Aràbia Saudita va ser on més es van reduir.

Per sectors, la indústria més exportadora va ser la química, seguida pels béns d’equip, el sector alimentari i les manufactures de consum. Pel que fa a les importacions, la llista també va estar liderada pels productes químics, seguits pels béns d’equip, el sector de l’automòbil, les manufactures de consum i la indústria de l’alimentació.

El dèficit creix a Espanya

A nivell espanyol, les exportacions van augmentar un 1,9% entre el gener i el maig, gairebé un punt per sota de la taxa registrada en els cinc primers mesos de l’any passat. Per contra, les importacions van continuar a l’alça (un 2,5%), tot i que aquesta xifra es va frenar gairebé dos punts en contrast amb el mateix període del 2018.

Amb aquestes dades, el dèficit comercial per mercaderies de l’Estat amb l’estranger va continuar augmentant i va assolir els 13.100 milions d’euros, un 8% més que un any enrere. Malgrat això, si només es té en compte el mes de maig, el saldo negatiu es va reduir un 2%.

stats