Economia 19/12/2013

Guia per entendre de què depèn el rebut la llum: set preguntes amb resposta

Què pago amb la factura? Què és una subhasta elèctrica? Per què puja la llum? Què són els peatges?

X.a.
2 min
Un dels drones que Endesa utilitza per obtenir informació de les línies elèctriques.

BarcelonaMirant la factura de la llum, és impossible de veure què paguem i per què. Sovint ens preguntem qui i com fixa el preu, i per què puja tant la factura. A continuació desgranem la factura donant resposta a set preguntes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Què pago amb la factura de la llum?

La factura de la llum es compon de dos conceptes: el cost de l'energia i els peatges. El que s'ha decidit aquest dijous, en la subhasta elèctrica, és la pujada del cost de l'energia. En la tarifa d'últim recurs (TUR), que paguen un 80% de les llars, té un pes del 40% en la factura.

Què és la subhasta elèctrica?

Cada tres mesos, se celebra una subhasta en la qual participen productors d'energia, comercialitzadors i consumidors. Els diferents actors fan previsions d'oferta i demanda per als propers tres mesos i en funció d'això es presenten les ofertes i es decideix el preu.

Per què puja la llum en la subhasta?

En la subhasta d'aquest dijous, el brusc descens de l'oferta en els últims dies, per la poca producció nuclear, eòlica i hidràulica, ha fet que hagin pujat els preus. La subhasta ha provocat una alça del 25,6% del preu del MW hora, fins als 61,83 euros.

Què són els peatges elèctrics?

Són costos regulats per l'Estat –els fixa el govern espanyol– i tenen un pes aproximat del 60% en la factura de la TUR. Inclouen costos de producció i transport de la llum, les primes al règim especial i a les renovables i el dèficit de tarifa.

Per què pugen els peatges?

El govern espanyol ja ha anunciat que els peatges pujaran "fins a un 2%" al gener. Aquest augment, inicialment no previst, servirà per cobrir el dèficit de tarifa d'aquest any, que serà de com a mínim 3.600 milions d'euros.

Què és el dèficit de tarifa?

Des que es va liberalitzar el sector, el govern espanyol ha regulat el preu de la llum perquè no pugés en excés. Això ha anat generant un dèficit, de més de 26.000 milions al tancament del 2012, que l'executiu vol eixugar. Per fer-ho, ha d'apujar els peatges, i porta anys fent-ho, cosa que explica l'encariment de la factura dels darrers anys.

Quant pujarà la llum al gener?

El resultat de la pujada del preu de l'energia encarirà un 10,3% la factura, ja que hi té un pes del 40%. Si els peatges fan pujar la factura com a molt un 1%, com ha dit aquest dijous el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, el resultat serà que la factura mitjana pujarà més d'un 11% de cop al gener.

stats