Energia

Facua denuncia 230 gasolineres per haver augmentat els preus a l'abril

L'organització de consumidors ha presentat les demandes en 13 comunitats autònomes diferents, entre les quals Catalunya

ARA
2 min
Una benzinera a Barcelona.

MADRIDFacua ha denunciat 230 gasolineres que van augmentar els preus del combustible 5 cèntims o més l'1 abril, dia en què va entrar en vigor la bonificació de 20 cèntims aprovada pel govern espanyol per rebaixar la tarifa dels carburants. A més, l'augment assenyalat per l'organització de consumidors coincideix amb la part de l'ajuda que requeia sobre les companyies –dels 20 cèntims bonificats, 15 els assumia el govern espanyol i els altres 5 cèntims les empreses–. En un comunicat fet públic aquest dimecres, Facua ha assenyalat que davant la falta de resposta del ministeri de Consum, ha optat per dirigir-se directament a les administracions de protecció al consumidor, que tenen competència sancionadora, i que són a les comunitats autònomes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, ha presentat les demandes davant 13 comunitats autònomes diferents. Entre elles hi ha Catalunya, cinquena comunitat amb més gasolineres denunciades (un total de 18), així com Andalusia, l'Aragó, Astúries, les dues Castelles, el País Valencià i el País Basc, entre altres. Que les empreses augmentessin el preu del carburant per compensar la rebaixa havia sigut el principal temor de les organitzacions de consumidors, però també del mateix govern espanyol, des que es va anunciar la bonificació per a tota la població. Per això l'executiu de Pedro Sánchez aposta perquè sigui la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) la que controli que les benzineres no aprofiten l'avinentesa per apujar el preu dels carburants. Segons dades dels tècnics d'Hisenda, la bonificació costava 473 milions d'euros a les empreses petrolieres.

Del total de 230 estacions de servei denunciades, Facua ha precisat que Repsol encapçala la llista, ja que és la que té més gasolineres denunciades (26), i va seguida d'Es Carburantes (12), Farruco SA, Cepsa i Galp. Facua ha identificat que 208 de les més de 5.000 estacions de servei que van actualitzar els preus i ho van comunicar al ministeri de Transició Ecològica van aplicar un increment de 5 cèntims o més al preu del dièsel, i 171 estacions ho van fer sobre el de la gasolina 95.

L'organització de defensa dels consumidors assenyala que aquesta pràctica vulnera el decret en què es recull el pla de xoc del govern espanyol per fer front a les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna, vigent fins al 30 de juny. És per aquest motiu que sol·licita al ministeri que demani als organismes autonòmics de protecció al consumidor que ho investiguin i obrin els expedients sancionadors necessaris davant una pràctica que consideren "deslleial".

stats