Economia 29/12/2016

Les famílies consumeixen més i estalvien menys

La taxa d'estalvi cau a l'1,8% de la renda disponible el tercer trimestre

Ara
1 min
El consum augmenta el tercer trimestre de l'any

BarcelonaLes famílies només han estalviat l'1,8% de la renda disponible entre els mesos de juliol i setembre, un punt menys que en el mateix període de l'any passat (2,8%), segons les últimes dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). És la taxa més baixa en un tercer trimestre des que es fa el registre. El motiu és que tot i que la renda familiar disponible puja, el consum creix a un ritme encara més gran.

Les llars espanyoles van augmentar la renda disponible un 1,5% el tercer trimestre, fins als 162.843 milions d'euros (entre salaris, prestacions i altres retribucions) i la despesa en consum va ser de 159.424 milions, un 2,6% més que el tercer trimestre del 2015. D'aquesta manera van estalviar un total de 2.859 milions, per sota dels 4.423 milions de l'any anterior.

Per contra, les famílies espanyoles van rebre un 6% menys en rendes de la propietat, i van pagar un 7,5% més en impostos i un 4,4% en cotitzacions socials. Tot plegat ha fet que, en termes anuals, l'estalvi hagi caigut tres dècimes, fins al 8,2%.

Per la seva banda, les administracions públiques van registrar una capacitat de finançament de 2.478 milions d'euros el tercer trimestre, mentre que l'any anterior van necessitar 1.584 milions. És la primera vegada en 9 anys que les administracions tenen capacitat de finançament en lloc de necessitat.

stats