Farmacèutiques

Grifols surt indemne de l'ajust del deute

La farmacèutica assegura que l'actualització de les obligacions financeres no representa "cap deute nou"

2 min
La seu de Grifols a Sant Cugat del Vallès.

BarcelonaEl termòmetre que mesura la magnitud de cada episodi de la crisi viscuda a Grifols no s'ha mogut. I és notícia. Les accions de la farmacèutica creixien lleugerament fins a mitja tarda, però han acabat la sessió d'aquest divendres en negatiu, després que ahir la companyia catalana actualitzés la xifra del seu deute, seguint les recomanacions del regulador. És la fi de les turbulències?

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Un cop tancada la sessió de dijous, Grifols va comunicar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que el seu deute net era de 10.527 milions d'euros, cosa que suposava un increment de 1.100 milions i un augment de la ràtio de palanquejament de dos punts, que se situava en 8,4 vegades el seu ebitda (benefici abans d'impostos, interessos i amortitzacions), respecte als comptes del 2023 presentats fa un mes. El fantasma de Gotham, que havia acusat la companyia de maquillar el seu deute, tornava a aparèixer.

'Leasings' operatius

Però la companyia aplacava els dubtes poc després: a última hora de dijous aclaria en un altre comunicat que aquests 1.100 milions no constitueixen un deute financer perquè estan relacionats amb els lloguers futurs dels immobles de més de 390 centres de donació de plasma arreu del món i, per tant, "no representa cap deute nou".

"Aquests lloguers de béns, coneguts com a leasings operatius, són contractes ja firmats en què Grifols s'obliga a pagar una quantitat fixa en els pròxims anys, però quan la companyia reportava la informació de la ràtio d'endeutament no ho tenia en compte, perquè no ho regeix cap normativa comptable", explica a l'ARA el professor del màster en mercats financers de Barcelona School of Management de la UPF Xavier Brun.

"Volem aclarir que tots els deutes i obligacions financeres de Grifols ja han estat inclosos i divulgats als estats financers auditats publicats el 8 de març de 2024 i ratificats pel regulador", explicava la companyia sobre la informació divulgada, que responia al requeriment de la CNMV de finals de març, publicat arran de les acusacions de Gotham, en el qual el regulador apuntava a "deficiències significatives" en la seva informació financera, però no l'obligava a refer els seus comptes. Grifols va caure aquell dia un 6%, però superava el match ball.

Sembla que aquesta última actualització ha tranquil·litzat els inversors: les accions de Grifols es mantenen per sobre dels 9 euros, un valor que no assolia des de principis de mes, però molt per sota dels 14 euros de finals de l'any passat i a anys llum dels 30 euros per títol d'abans de la pandèmia. Amb els comptes actualitzats i l'ampliació de capital descartada –havia planat sobre la companyia amb seu a Parets del Vallès com a mecanisme per eixugar deute–, aquest episodi pot ser l'inici d'una nova etapa per a la farmacèutica. Però caldrà seguir mirant el termòmetre.

stats