Farmacèutiques

L'adeu del patriarca de Grifols

Víctor Grífols Roura abandona el consell d'administració de l'empresa que va fer gran

2 min
Víctor Grífols Deu, Víctor Grífols Roura i Raimon Grífols.

Barcelona"Víctor Grífols Roura, que amb una audaç visió va transformar Grifols en un dels líders mundials d'hemoderivats, renuncia al seu càrrec com a membre del consell d'administració després de quasi quatre dècades de servei". Amb aquestes paraules la multinacional catalana Grifols feia públic aquest dimarts que qui ha estat el seu patriarca i gran responsable de l'èxit de la companyia n'abandona el consell d'administració. Tres dades posen xifres al seu pas per l'empresa catalana: quan es va convertir en conseller delegat de l'empresa l'any 1987, Grifols facturava 24 milions d'euros i tenia 450 treballadors. En el moment de l'adeu de Víctor Grífols, la companyia ronda els 25.000 empleats i va facturar l'any passat 6.064 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'adeu del directiu a la seva empresa s'ha produït per etapes: el 2017 va cedir el càrrec de conseller delegat, el 2022 va cedir el càrrec de president executiu, i ara ha abandonat el seu lloc al consell d'administració de la companyia. "És llei de vida, té 74 anys", expliquen fonts del sector, que afegeixen que Grifols "està evolucionant".

En els darrers mesos, coincidint amb l'abrupta caiguda de cotització de la companyia, Grifols va apostar primer per Steven F. Mayer com a president executiu (una decisió que per primer cop feia que el primer directiu de l'empresa no fos un Grífols) i pocs mesos després el va substituir Thomas Glanzmann, en un relleu que va sorprendre els mercats i que es va fer públic quan l'empresa acabava d'anunciar 2.200 acomiadaments.

El càrrec de Víctor Grífols al consell l'ocuparà un altre membre de la família, Albert Grífols Coma-Cros, net del científic Josep Antoni Grífols i Lucas, descobridor de la decisiva tècnica de la plasmafèresi.

La decisió del fins ara patriarca de la companyia tanca el debat sobre si encara manava a la companyia que va fer gran sota la seva gestió. Fora del consell d'administració, el poder recaurà en Glanzmann i en el seu equip directiu. Entre ells destaca el rol de les dues figures que compartien el rol de consellers delegats: Víctor Grífols Deu com a director d'operacions i Raimon Grífols Roura com a vicepresident i director general corporatiu.

A conseqüència del moviment anunciat avui, Grifols ha pujat un 4% a la borsa. Després de mesos tempestuosos, la companyia catalana s'ha refet i ha vist com les seves accions guanyaven un 33% de valor des de l'inici de l'any. Les accions superen ara els 14 euros, quan havien arribat a estar a poc més de 8 euros.

stats