Faus i Aragonès, esgrima amb corbata

El president del Cercle i el de la Generalitat protagonitzen la primera jornada de la reunió anual de la institució

3 min
Pere Aragonès i Salvador Illa, parlant en presència d'Ada Colau i Marc Puig. Al fons, Jordi Hereu.

La reunió del Cercle d’Economia és especial aquest any. El covid ja sembla definitivament oblidat, tornen les encaixades de mans i les mascaretes són gairebé inexistents. Però no és això: és especial perquè en dos mesos hi haurà eleccions reals per ser president del Cercle, i això no havia passat mai. Els dos candidats anunciats, Jaume Guardiola i Rosa Cañadas, arriben per escoltar la conferència inaugural i, en una sala d'actes amb capacitat per a 475 persones, acaben seient a la segona fila, separats per només dues cadires.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Abans de la conferència, mentre s’espera l’arribada del president Aragonès, el conseller d’Empresa, Roger Torrent, i el seu secretari d’Empresa, Albert Castellanos, li fan la pinça a Marc Puig. El president del grup perfumer i de l’Institut d’Empresa Familiar ha sigut molt crític amb la Generalitat (aquesta setmana ha dit que el govern català "no dona suport a l’empresa familiar"). Paraules majors. "Ajudo a aixecar la veu", s’excusa Puig, sempre impecablement vestit. Acaben emplaçant-se per dinar aviat.

Consensos fins a cert punt

El president del Cercle, Javier Faus, dona la benvinguda a Pere Aragonès proclamant que els empresaris volen "consensos" però fins a cert punt, i li reclama "coratge per aplicar les polítiques necessàries". "El govern ha d’escoltar tothom, però finalment ha de liderar, assumint que no agradarà a tothom", reitera. I dona una dada: des del 2000 el PIB per càpita català ha crescut un 42%, o un 1,8% anual. Faus sembla dir que és un símptoma d’estancament, però rebla: "En cap cas és un país en decadència, però sí que és un país que creix més en quantitat que en qualitat".

Aragonès replica que ell ha fet apostes valentes, i cita la taula de diàleg, tot i saber que el govern espanyol "no li correspon". I cita Pegasus.

Un dels grans temes de dia és l’aeroport de Prat. Faus reclama a Aragonès que doni suport a l’ampliació, i ell treu una resposta clarament preparada: "Cal abordar també el tema de la gestió de l’aeroport. Això hauria de ser el pas previ". Traduït: si la Generalitat no pot participar en la gestió, tema tancat. Però quan li pregunten pel possible allargament de la vida de les nuclears, Aragonès sembla trobar-se a contrapeu i es limita a dir que cal esperar "que no calgui". Pel camí, Aragonès també demana a l’Estat que doni més marge de dèficit a les comunitats, tot i que l’any passat tan sols va tenir un dèficit del 0,3%, una tercera part de l’objectiu de referència que va donar el ministeri d’Hisenda. Aragonès surt i un empresari de Dubai que assegura que fa vint anys que és aquí i parla català es fa una selfie amb ell i el president, que el coneix, li demana la targeta. Es dedica a la intermediació de petroli.

Colau, en camp contrari

La sessió posterior és la de l’alcaldessa Ada Colau. El president del Sabadell, Josep Oliu, arriba quan està començant (ha dinat a casa). Colau juga clarament en camp contrari. El públic del Cercle ha passat de témer Colau (2015) a ignorar-la (2021) i, ara, menystenir-la. Ella ho sap i mostra les dades d’atur per demostrar que Barcelona està millor que Madrid. "No hem de pecar d’autocomplaença, però tampoc rebre lliçons", es defensa l’alcaldessa, que rebutja ampliar l’aeroport. Unes hores després, el seu primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, farà un al·legat a favor de l’ampliació i s’endurà una ovació de la sala. Clarament, el PSC ha sabut connectar amb les elits del Cercle (i altres organitzacions, com Foment del Treball) i ho demostra desplegant els seus principals dirigents, Salvador Illa inclòs.

Una taula rodona fascinant és la d’energia. Per sobre de tots destaca Josu Jon Imaz, exlíder del PNB i avui conseller delegat de Repsol, que llueix la Creu de Sant Jordi que li van concedir el 2006. Esquemàticament. Aeroport: "En la propera dècada tindrem avions amb combustible que no vindrà del petroli i no emet CO2". Transició energètica: "L’hem de repensar. S’ha de garantir la sostenibilitat, el preu i la garantia de subministrament, però ens havíem oblidat de les dues últimes". Cotxe elèctric: "Res garanteix que els cotxes de combustió contaminaran menys que l’elèctric, si comptem el que contamina fer les bateries". Tecnologies: "Necessitarem gas i petroli durant dècades per fer la roba que portem o les cadires on seiem ara".

El conseller delegat d’Endesa, José Bogas, li replica que "el gas és passat, i que el futur és elèctric". La rèplica d’Imaz: "Que ens ho diguin l’hivern vinent, Pepe!"

stats