Finances personals

Les cuines de gas, l'opció més barata enfront de les plaques elèctriques

L'encariment de la llum dispara el cost de cuinar amb vitroceràmica o inducció

2 min
Fogons de gas, l'opció ara per ara més barata.

BarcelonaAmb l’encariment del gas i l’electricitat que s’està produint els últims mesos, torna a ser més candent que mai una qüestió clàssica a l’hora de triar pis o fer una casa: quin tipus de cuina és millor? ¿Gas, vitroceràmica o inducció?

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La resposta depèn de molts factors, començant per l’ús que en fem i els gustos personals. Per exemple, és habitual que els amants de la cuina o les persones que sempre han tingut fogons de gas prefereixin cuinar a foc viu, per la qual cosa ni tan sols es plantegen adquirir plaques elèctriques. Però, per a molta gent, l’impacte a la butxaca és important, i en aquest camp hi ha diferències destacables.

Pel que fa a consum, la inducció és l’opció més barata. Així, una vitroceràmica es mou entre els 1.200 i els 2.500 watts per hora segons el model, mentre que una placa d’inducció acostuma a gastar entre un 20% i un 40% menys, segons l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Això vol dir que, tenint encesa la placa una hora al dia de mitjana, i assumint un preu de 0,34 euros per quilowatt hora (KWh) –el preu regulat d’aquest divendres al vespre–, una vitroceràmica consumeix aproximadament entre 148 i 850 euros en un any, mentre que per a una cuina d’inducció el cost podria arribar a baixar a una forquilla d'entre els 88 i els 510 euros anuals en el cas dels models més eficients. No obstant això, cal tenir present que, si en un futur el preu de l’electricitat s’abaratís, la diferència també es reduiria.

Ara bé, hi ha un altre element a tenir en compte: el preu inicial. I en això la vitroceràmica s’endú la palma. Per exemple, una vitroceràmica de tres o quatre zones es mou entre els 100 i els 400 euros. En canvi, el preu si és d’inducció es pot enfilar fins als 700, i estranyament baixa de 250 euros en els casos més barats.

Un altre factor a tenir en compte és la seguretat, ja que, per a persones amb problemes de mobilitat o per a adolescents que aprenen a cuinar, la inducció redueix molt el risc a patir cremades, un element que no té la vitroceràmica. Així mateix, el fet de no estar tan calenta fa que la inducció sigui més fàcil de fregar quan la netegem.

El gas surt a compte

I les cuines de gas? Una cuina amb tres fogons encesos gasta uns 0,35 metres cúbics per hora, la qual cosa suposa, en números rodons, un 1.350 KWh en un any si es fa un consum d’una hora cada dia. A un preu d’uns cinc cèntims per KWh –on ronda aquests dies la tarifa d’últim recurs o TUR–, la factura anual pujarà, si fa no fa, fins als 68 euros. La xifra és, doncs, molt més baixa que el consum de les plaques elèctriques, però també es deu al fet que el cost de la llum fa mesos que està disparat.

La inversió d’una placa de gas és comparable a la vitroceràmica, amb preus entre els 100 i els 400 euros en funció del model i el nombre de fogons (la majoria són de tres o quatre), amb algunes opcions més barates i bastantes de més cares, sobretot per a cuines més professionalitzades.

stats