Finances personals

Consells per rebaixar les factures de la llum i el gas

Optar per la tarifa regulada o revisar la potència contractada pot alleugerir el cost de l'energia

3 min
Fotos de recurs per parlar d'electricitat preu de la llum, etc.

La invasió russa d'Ucraïna ha fet encarir encara més el preu de la llum, que aquesta setmana ha tocat màxims històrics. ¿Com ho hem de fer per alleugerir, encara que sigui només una mica, el cost de l'electricitat?

Optar per la tarifa regulada i evitar les tarifes planes

La tarifa regulada per l'Estat o PVPC (preu voluntari al petit consumidor) és, en principi, la més econòmica, sobretot en comparació amb les tarifes planes. No obstant, això pot canviar si els preus continuen escalant i les empreses comercialitzadores mantenen els preus de les seves ofertes. Tot i que és la més barata, només uns 10,7 milions d'usuaris tenen contractada la tarifa PVPC, davant d'uns 16,8 milions que es mantenen al mercat lliure. Així mateix, la tarifa regulada permet a moltes famílies demanar a l'Estat el bo social, que representa un descompte mínim del 25% a la factura.

També amb el gas la tarifa regulada és més barata, tot i que en aquest cas s'anomena TUR (tarifa d'últim recurs).

Ajustar els termòstats

Les calefaccions, siguin de gas, de gasoil o elèctriques, són una font de consum energètic molt important. En aquest sentit, és important no gastar més del que és necessari per escalfar la casa, per la qual cosa posar el termòstat al nivell correcte pot ajudar a reduir la despesa de manera molt notable. Així mateix, sempre és millor tenir-lo a temperatures raonables, com ara 20 o 21 graus, sense arribar a pujar-lo més. Aquestes temperatures són còmodes si es va amb un jersei o algun tipus de jaqueta. Si el que es vol és anar amb samarreta i pantalons curts per casa, caldria apujar el termòstat, però amb més consum i, per tant, una factura més inflada.

Bon aïllament en finestres i portes

Els habitatges més antics són segurament els que més pateixen per la poca eficiència energètica. Una reforma per canviar finestres o portes perquè ajustin millor i minimitzin la pèrdua de calor és una bona inversió. Com més cars estiguin el gas i l'electricitat, més ràpid s'amortitzarà, gràcies a un consum menor amb el temps.

Així mateix, també es pot aprofitar l'escalfor residual dels radiadors: Quan s'apaga un aparell calefactor, emet calor durant una estona fins que es refreda del tot, la qual cosa es pot aprofitar. Per exemple, es pot apagar un radiador del menjador una estona abans d'anar a dormir i continuarà escalfant, no és necessari mantenir-lo encès.

Compte amb els programes dels electrodomèstics

El frigorífic és l'electrodomèstic que més electricitat consumeix, per dues raons. La primera és que necessita un consum elevat per mantenir-se fred i la segona és que està sempre en funcionament, a diferència, per exemple, d'altres electrodomèstics que es fan servir més puntualment, com la rentadora o el rentavaixella. Apujar la temperatura del congelador i la nevera és una bona manera de reduir aquest consum.

Pel que fa a la rentadora, l'assecadora i el rentaplats, la millor manera de tenir sota control el consum és optimitzar les hores en què es posen en funcionament, a fi d'aprofitar les hores vall, quan la tarifa és més barata, una màxima que en realitat val per a altres aparells elèctrics amb un consum elevat, com ara la planxa o el forn. A banda, també cal mirar els programes més eficients –sovint marcats com a eco– així com les temperatures. Una rentadora pot consumir un 25% menys amb un programa de 20 graus que amb un de 40 graus, i si la roba no té gaires taques o no està massa utilitzada, el resultat en termes de netedat serà exactament el mateix. No cal netejar més a fons ni la roba ni els plats quan poden quedar igual de nets amb un programa més curt o menys potent que el que posem habitualment.

El mateix es pot dir amb la dutxa: Dutxes curtes i a una temperatura càlida, però no bullent, permeten gastar menys gas o electricitat, segons el tipus d'escalfador d'aigua que tinguem.

Revisar la potència contractada

Una part de la factura de la llum es deu a la potència que es tingui contractada, que varia segons el tipus d'habitatge i la dependència de l'electricitat: No és el mateix un pis en què tot funciona amb electricitat que un que combina la instal·lació elèctrica amb calefacció, termo i cuina de gas. En qualsevol cas, tenir contractada la potència que toca ens evitarà pagar més en la part fixa de la factura, que és la que no té relació amb el consum.

Evitar l''standby'

Quan estan apagats, la televisió, els reproductors de música o els microones acostumen a tenir encès un petit llum (sovint un LED) per indicar que estan en standby. Alguns estudis apunten que pot arribar a representar un 7% del consum elèctric mensual, per la qual cosa és recomanable apagar-los del tot o desendollar-los sempre que sigui possible.

stats