Engegar els electrodomèstics a les hores més econòmiques ens pot estalviar fins a 570 € a l'any

La rentadora i el rentaplats són els dos aparells més fàcils de programar durant els horaris més barats

3 min
Consum elèctric

BarcelonaFins a 573 euros cada any. Aquest és l'estalvi que suposa per a una família formada per tres persones engegar la majoria d'electrodomèstics durant les hores vall, les que amb la nova tarificació de l'electricitat tenen un preu més baix.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La reforma del sistema de tarifes de la llum que va entrar en vigor el juny passat ha comportat enrenou i malestar entre molts ciutadans per l'encariment dels rebuts per a la majoria de famílies, tant les que tenen contractades ofertes de les operadores com les que prefereixen acollir-se a la tarifa del mercat regulat, l'anomenat preu voluntari al petit consumidor (PVPC). "Hi ha tota una varietat d'horaris amb tarifes molt rendibles", va dir la ministra de Transició Energètica, Teresa Ribera, a l'aprovar-se els increments.

En realitat, però, la varietat per a les famílies amb un rebut amb PVPC és que tenen tres franges horàries. La més cara és l'hora punta, entre les 10.00 i les 14.00 hores, i entre les 18.00 i les 22.00 hores dels dies feiners. En segon lloc, hi ha l'hora plana, més barata, que està en vigor també de dilluns a divendres entre les 8.00 i les 10.00 hores, entre les 14.00 i les 18.00 hores, i entre les 22.00 i les 00.00 hores. Per acabar, la tarifa més econòmica, l'hora vall, s'aplica entre les 00.00 i les 8.00 hores dels feiners i tot el dia en cap de setmana.

Quina diferència en el rebut hi pot haver si es desplaça el consum de les hores punta cap a les hores planes o vall? La resposta és que depèn del consum de cada família i del tipus d'electrodomèstics, però en molts casos pot arribar a ser de centenars d'euros a l'any.

Segons un estudi de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), per a una família de tres persones amb tarifa regulada, passar tot el consum possible de la majoria dels grans electrodomèstics a hores vall pot arribar a representar un estalvi de 573 euros anuals, i si es passa a hores planes, de 407 euros (vegeu el gràfic adjunt). Però cada casa i cada aparell són diferents.

Per exemple, l'estudi de l'OCU calcula l'estalvi tant per a escalfadors d'aigua com per a cuines elèctriques, un estalvi que no han de tenir en compte les llars que tenen aquests aparells de gas. A més, aquests dos electrodomèstics són els que més dificultats presenten per modificar-ne els hàbits d'ús, igual que el forn, ja que estan estretament lligats a les rutines i horaris de menjar de les famílies, que alhora depenen dels horaris laborals i escolars.

En aquest sentit, passar l'ús d'una vitroceràmica a les hores vall comporta un estalvi de 187 euros cada any, però també vol dir que o bé es cuina el gruix dels àpats setmanals els caps de setmana o bé de matinada, dues opcions –sobretot la segona– que la gran majoria de famílies no poden dur a terme per efectes pràctics i perquè representaria haver de canviar totalment els seus horaris. El mateix passa amb el termos: l'ús ve sobretot per escalfar aigua per rentar plats o per a la dutxa, dues activitats diàries que permeten pocs canvis d'hàbits, sobretot en famílies amb infants. És a dir, es fa difícil d'aconseguir una reducció de la factura de 234 euros, com assenyala l'estudi de l'OCU, tot i que és possible.

El que és més factible és moure el consum de rentadores, assecadores i rentavaixelles. Molts d'aquests electrodomèstics, a més, es poden deixar programats, per la qual cosa és molt senzill omplir-los a l'hora que ens vagi millor i que s'engeguin de matinada. Cal anar amb compte, però, amb el soroll, especialment si són en zones exteriors o pròximes a patis interiors, ja que pot superar els límits permesos en alguns municipis i algun veí es pot queixar o, fins i tot, denunciar-ho. En aquest aspecte, quan es compren nous electrodomèstics val la pena buscar-ne de silenciosos, a més dels que tenen segell de baix consum.

En qualsevol cas, tot i que els canvis d'horari poden comportar un estalvi notable, el gruix de la factura seguirà sense moure's per diverses raons. La primera és que una part del consum elèctric és constant: per exemple, l'aparell que més llum gasta és la nevera, que no es pot apagar. La segona és que una part del rebut són impostos, tot i que amb la pujada de preus el govern n'ha reduït l'IVA per alleugerir l'encariment. I, finalment, cal tenir en compte que una altra part important del que paguem d'electricitat correspon a la potència mínima contractada, la qual cosa és fixa. De fet, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, el regulador energètic estatal, va apuntar que una reducció de la potència podria suposar un estalvi de mitjana de més del 6% en cada factura.

stats