Finances personals
Economia 11/02/2022

El bo social, un bon escut contra el rebut de la llum per a famílies nombroses

Els descomptes d'aquesta mesura superen en general les ofertes del mercat lliure

4 min

BarcelonaEl bo social elèctric canvia de condicions. Les ajudes extraordinàries per pagar la factura de la llum aprovades pel govern espanyol amb la pandèmia han d'expirar el 28 de febrer en alguns casos i el 30 d'abril per als beneficiaris habituals del bo, que també havien vist com se'ls incrementava l'ajuda amb l'esclat del coronavirus.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El bo social és una mesura aprovada el 2017 pel govern espanyol consistent en un descompte a la factura de l'electricitat de les llars. Aquesta ajuda està destinada a les famílies considerades "vulnerables", és a dir, amb rendes baixes o amb menors o persones amb discapacitat a càrrec. Cal dir, però, que els requisits per adherir-s'hi són estrictes en el cas de famílies sense fills o amb un o dos menors a càrrec, però que per a les famílies nombroses és molt més senzill.

Hi ha dos tipus de descomptes, un del 25% de la factura per a famílies vulnerables i un altre del 40% per a famílies vulnerables severes. Aquestes rebaixes del cost de l'electricitat s'han ampliat al 60% i al 70%, respectivament, durant la pandèmia, una ampliació que decau a partir del 30 d'abril.

Pel que fa a l'accés, les famílies nombroses ho tenen senzill: totes tenen la consideració de vulnerables, independentment de la renda familiar. Per tant, qualsevol família amb tres o més infants a càrrec pot sol·licitar el descompte del 25%, encara que els pares siguin milionaris. Per obtenir el descompte superior del 40%, cal demostrar, això sí, que la renda familiar no arriba a 16.212 euros anuals, que equival a dues vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM) del 2022.

Aquest indicador, creat per l'executiu, és el que s'utilitza com a referència de renda familiar per tenir qualsevol tipus de subsidi de les administracions públiques. Abans es prenia com a referència el salari mínim, però amb les fortes pujades dels últims anys, es va crear l'IPREM per evitar que molts beneficiaris perdessin suport públic en diferents àmbits.

Per a les famílies sense fills o no nombroses, els requisits es basen només en la renda i el nombre de fills (vegeu el gràfic adjunt), però, per exemple, per tenir el bo social amb una reducció del 40% cal tenir una renda anual inferior a 4.053 euros. Per a famílies amb dos menors, a partir dels 20.265 euros anuals o menys ja es pot demanar l'ajuda mínima, del 25%.

Finalment, els pensionistes que cobren la pensió mínima també el poden demanar, i per tenir el descompte del 40% han de poder demostrar, a més, que no superen els 8.106 euros anuals.

Amb l'arribada del covid, el govern va ampliar l'accés al bo social a treballadors en atur o afectats per un ERTO, i a empresaris que haguessin vist reduïda la jornada. Aquestes ajudes, similars a les del bo social habitual tant pel que fa a condicions com a descomptes, expiren el 28 de febrer, per la qual cosa les famílies que se'n beneficien hauran de demanar-lo una altra vegada si segueixen complint els requisits.

Un descompte difícil d'igualar

¿Val la pena demanar el bo social? La resposta depèn de cada cas, però la majoria de vegades és un sí rotund. L'única excepció poden ser les famílies nombroses.

El primer que cal tenir en compte és que per accedir al bo social és obligatori tenir un contracte d'electricitat amb la tarifa regulada, també coneguda com a tarifa d'últim recurs o PVPC. En segon lloc, cal tenir una potència contractada per sota dels 10 quilowatts i no superar uns mínims de consum anuals, que depenen del nombre de persones que conviuen en la unitat familiar.

Que la tarifa regulada sigui o no la millor depèn dels hàbits de consum de cada família i, en alguns casos, pot ser més útil agafar una oferta al mercat lliure d'una operadora que no pas pagar el preu marcat pel govern. Per exemple, una família que consumeixi molta electricitat en una franja concreta del dia -per exemple, perquè la resta de la jornada hi ha poca gent a casa- pot buscar una oferta al mercat lliure que li doni dues hores al dia en què no es paga llum i en les quals pot concentrar la despesa elèctrica més forta, com ara la rentadora, el forn o dutxes (si es té un termo elèctric).

Ara bé, aquests casos són pocs. Una cerca al buscador creat pel regulador energètic, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), ja permet veure com, en general, la majoria de famílies paguen menys amb la PVPC que amb altres alternatives. I en el cas de famílies vulnerables severes, la rebaixa és difícilment igualable per qualsevol oferta del mercat lliure.

Per exemple, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) xifra en 111,64 euros la factura mitjana de llum a Espanya el mes passat en el mercat regulat. Això suposaria que, assumint que una família vulnerable tingui un consum equivalent, el bo social li reduiria el cost en quasi 28 euros, fins als 83,73 euros, una reducció complicada d'assolir en el mercat lliure, excepte en casos molt concrets. Pel que fa a les famílies vulnerables severes, l'estalvi seria de més de 44 euros, per la qual cosa la factura estaria per sota dels 67 euros, una reducció encara més gran.

stats