Finances Personals

Lentilles o ulleres: què és millor per la teva butxaca?

La majoria de la població es decanta per les ulleres, però triomfa molt l'opció de combinar-ho amb lents de contacte d'un sol dia

3 min
Ulleres o lentilles

BarcelonaLa dicotomia a l'hora de triar si portar ulleres o lents de contacte és sempre present entre la gent que té problemes de vista, però amb l'arribada de l'estiu els dubtes s'intensifiquen. Les activitats a l'aire lliure, els viatges, menys hores davant l'ordinador, les sortides de nit... La nostra vida canvia i, per als que tenen problemes de visió –prop del 50% dels catalans– també poden canviar els hàbits. Aquí s'obre un nou meló: què és millor, ulleres o lentilles? Més enllà de les recomanacions concretes per a cada cas, analitzem què pot sortir més a compte –econòmicament parlant– per a un usuari estàndard.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'una banda, segons explica l'òptic-optometrista Joaquim Sellas, "la gent, en general, prefereix portar ulleres normals més que no pas lentilles". El cert és que, si bé fa uns anys era diferent, últimament les marques i les òptiques s'han esforçat –amb èxit– per fer de les ulleres un element estètic i incloure-les en els imprescindibles de la moda. De totes maneres, "entre un 10 i un 12% de la gent que necessita correcció utilitza lents de contacte" però, sobretot a l'estiu, "molta gent opta per combinar les dues opcions". Portar ulleres no és barat, però les lents de contacte tampoc són una garantia per a l'estalvi. La resposta evident a la pregunta inicial és que en funció de l'ús que se'n faci, és millor una opció o una altra. Però quin és el límit?

Lentilles, segons freqüència

Segons el darrer anuari de l'òptica a Espanya, "les lentilles més utilitzades entre aquest 10-12% són les d'ús mensual", explica Joaquim Sellas. S'acostumen a vendre en lots de 6 parells i, per tant, duren mig any. La forquilla de preus per a les capses de lents d'aquest tipus "va dels 35 als 50 euros", diu l'optometrista, i el preu depèn principalment de la marca. Així doncs, agafant el preu mitjà d'aquesta forquilla, i comptant que caldria comprar un pack de lentilles dos cops l'any, sortiria a 85 euros anuals. De tota manera, aquí caldria sumar-li el líquid de peròxid que s'empra per preservar-les. Comptant que un pot estàndard de 350 mil·lilitres sol durar prop de dos mesos i costa al voltant d'uns 5 euros, caldria sumar als 85 euros anuals 30 euros més. En total, 115 euros.

"Les lentilles d'ús diari, que serveixen només per un dia, jo les recomano només per a aquelles persones que les utilitzen, com a màxim, dos cops per setmana", diu Sellas. "Van bé per a aquells que porten generalment ulleres, però de tant en tant necessiten lents per fer esport o una activitat concreta, sense abusar-ne", explica l'optometrista. I, de fet, no són barates. Una caixa de 30 unitats val entre 25 i 35 euros, pràcticament un euro per lent. Això sí, si s'usen només un parell de cops per setmana, aquest lot pot durar gairebé quatre mesos.

Ulleres, en funció del tipus de graduació

"Posar un preu a les ulleres és molt complicat", alerta Sellas. Primer de tot, en general a les òptiques no es cobra al client per fer la graduació, ja que s'entén que entra en el preu de fer els vidres, "tot i que el Col·legi d'Òptics recomana cobrar-ho i els més joves ja ho fan", explica l'expert. "Per aquest servei poden arribar a cobrar-te entre 30 i 60 euros, però és molt poc freqüent", diu. Després ve la muntura. Tot i que depèn de la marca, el material, les modes i molts altres factors estètics, "a Espanya el preu mitjà d'una muntura se situa en els 95 euros", explica l'òptic.

En el preu del vidre, però, la forquilla de preus és "immensa". De tota manera, els més econòmics són els vidres monofocals –aquells en què tota la superfície té el mateix tipus de graduació i que són els que acostuma a portar la gent jove que no té presbícia o problemes més greus–, es mouen en un rang que pot anar entre 40 euros fins als 150 euros. I les més cares són les progressives, que poden costar al voltant dels 600 euros, "o fins i tot més, en funció de la graduació", diu Sellas.

En aquest sentit, però, cal tenir en compte que, a Espanya, la taxa de canvi d'ulleres està en els quatre anys, "més alta que a la resta d'Europa, que se situa entre els 2 i els 3", diu Sellas. De totes maneres recorda que "cada dos anys pot canviar la graduació, de manera que s'hauria de revisar". Si tenim en compte que la inversió de les ulleres monofocals més comunes seria, sumant-ho tot, d'uns 245 euros –agafant com a referència de vidres els més cars, de 150– per una inversió a quatre anys vista, surt a poc més de 60 euros per any. En el cas de les progressives, al ser una opció més completa, que les lentilles difícilment poden solucionar, perd el sentit fer la comparació.

stats