Finances personals

Mesures barates per reduir el consum d'aigua a casa

La majoria de les noves aixetes ja incorporen mecanismes per evitar malgastar aigua

4 min
Una aixeta d'agua

BarcelonaTot i les previsions de pluges per als propers dies, la sequera a Catalunya continua sent una de les més acusades que es recorden i, a més, els experts en canvi climàtic avisen que no serà l'última. Per tant, és un bon moment perquè les famílies retallin el consum d'aigua, un fet que també té un efecte directe a la butxaca.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons un estudi del 2022 de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), una família catalana va consumir 12 metres cúbics –és a dir, 12.000 litres– d'aigua al mes, pels quals va pagar de mitjana uns 29,25 euros. Això representa aproximadament un 1% de la renda familiar disponible. El Barcelonès va ser la comarca amb l'aigua més cara, amb 2,95 euros per metre cúbic, mentre que a l'altre extrem hi havia la Vall d'Aran, per sota dels 0,95 euros per metre cúbic.

Per afavorir la responsabilitat cap al medi ambient i l'estalvi hi ha diverses mesures i, sobretot, mecanismes que permeten reduir el consum d'aigua en el nostre dia a dia.

Aixetes

Moltes de les noves aixetes ja permeten reduir el flux d'aigua que en surt per tal de tenir menys consum. Sobretot per a lavabos i cuines hi ha les aixetes en dues fases, que tenen un topall que permet una sortida d'aigua limitada, normalment de vuit litres per minut. Si es necessita més aigua, es pot donar més potència sobrepassant aquest primer topall, però per a activitats habituals, com rentar-se les mans o esbandir un plat, un cabal més petit és més que suficient.

Un altre exemple són les aixetes electròniques amb un sensor que només deixa sortir aigua quan hi posem les mans o un objecte a sota. Comencen a trobar-se en lavabos públics, però encara no se n'ha generalitzat l'ús en domicilis privats. N'hi ha de dos tipus: les que tenen un detector per infraroig, que funcionen amb piles, i les de detector per radar, que s'han de connectar al corrent elèctric.

Els preus d'aquestes aixetes electròniques oscil·len entre els 50 i els 200 euros en funció de la marca i el model, preus molt similars als de les aixetes normals. Això sí, si s'espatlla el sensor, se'ls acaba la pila o es talla el subministrament elèctric, deixen de funcionar.

Per a aixetes antigues, una manera fàcil de gastar menys és instal·lar-hi nosaltres mateixos un airejador, una petita peça que redueix el volum d'aigua que en surt sense perdre pressió barrejant aire amb el líquid. Algunes d'aquestes peces valen menys de dos euros i permeten estalvis de fins a un 40% del consum d'una aixeta.

Dutxes

La dutxa és un dels moments del dia en què més aigua gasta una persona. Per això l'ACA recomana diverses coses. La primera és dutxar-se i no banyar-se, ja que el consum d'aigua quan ens dutxem és d'uns 50 litres, mentre que una banyera plena en representa uns 300.

En segon lloc, recomana instal·lar capçals de dutxa que incorporin mecanismes d'estalvi d'aigua. Entre aquest tipus de capçals i els antics hi pot haver una diferència de consum d'aigua d'entre el 50% i el 30%, mentre que pel que fa als preus són molt semblants (gran part dels models ronden entre els 10 i els 25 euros). La part més positiva és que, a diferència de les aixetes, no cal un professional per instal·lar-los.

A més dels capçals, també es pot optar per un regulador de cabal d'aigua, que també s'instal·la fàcilment a la mànega de la dutxa. Segons la pressió i el tipus de tub, l'estalvi d'aigua es mou entre el 30% i el 60% i tenen preus que varien entre els 20 i els 50 euros. Per als habitatges on la pressió de l'aigua varia, es recomana un regulador de cabal dinàmic, que s'instal·la igual però que, a més, té una peça de goma que manté estable la sortida d'aigua de la dutxa.

Una altra peça útil és un interruptor del cabal, que s'instal·la entre el tub i el capçal de dutxa, també amb preus assequibles, d'entre 8 i 20 euros. És una petita peça que consisteix en un interruptor que talla el pas de l'aigua, cosa que permet ensabonar-nos sense que surti aigua, però que, quan reobrim el pas, no es perdi la temperatura.

Cisternes de vàter

Una manera senzilla de reduir l'aigua que es gasta cada vegada que tirem la cadena del vàter és posar dintre de la cisterna ampolles d'aigua plenes de sorra o pedres, que ocuparan espai. Aquesta mesura és especialment efectiva en lavabos vells, però per a lavabos més nous hi ha altres maneres.

La més habitual són les cisternes amb un doble botó, que permeten triar una descàrrega d'aigua més petita o de tot el dipòsit, normalment de tres o sis litres, tot i que a vegades també són de 4,5 i 9 litres, segons el model de vàter. En altres models, hi ha un únic botó o un tirador, que l'usuari pot tornar a prémer o estirar cap amunt per frenar de cop el flux d'aigua.

Mesures tradicionals

Malgrat tots els mecanismes, les mesures més senzilles són les que fa anys que es repeteixen, però que, tot i així, sovint s'obliden. La més essencial és no tenir l'aigua corrent per l'aixeta si no cal. Per exemple, quan ens rentem les dents o a la cuina, és convenient no deixar l'aixeta oberta tota l'estona, així com arreglar com més aviat millor les aixetes que gotegen i, mentrestant, recuperar l'aigua que perden per a altres usos, com regar les plantes.

stats