Finances personals

El rentavaixella, l’opció més ecològica i barata de rentar els plats

El consum més baix d'aigua i electricitat és el gran avantatge

3 min
Imatge d'un rentavaixelles.

BarcelonaLa despesa que representa comprar un rentavaixella és important, però sovint es justifica per la comoditat que representa no haver de rentar els plats després de cada àpat. Però hi ha un altre motiu: tot i la creença bastant difosa que gasten més aigua i electricitat que si rentem a mà, és al revés.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons un estudi de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), una rentada de vint peces de vaixella surt més barata si es fa amb l'electrodomèstic que no pas si es fa a l'aigüera amb un fregall, tant en consum d'electricitat com d'aigua. Els càlculs de l'estudi són una estimació i al final hi ha molts factors que hi intervenen, però permeten desmuntar el mite que els rentaplats no són ecològics ni barats.

Cost per rentada
Rentada de vint peces de vaixella. Preus d’aigua i electricitat mitjans d’Espanya a l’agost

Un rentavaixella normal sol gastar entre deu i quinze litres d'aigua, mentre que el càlcul de l'OCU situa en 60 litres el consum d'aigua per fregar vint plats (cal tenir en compte que la majoria de rentaplats tenen més capacitat). A la factura es notarà: mentre que són uns dos cèntims d'euro si es posa el rentavaixella, el preu puja a deu cèntims si es renta a mà.

A això cal afegir-hi el cost de la llum: segons els preus mitjans a Espanya d'aquest estiu, una rentada amb l'electrodomèstic representa uns 15 cèntims d'euro, mentre que escalfar els 60 litres amb una caldera elèctrica puja a 37 cèntims. L'OCU també calcula el cost dels diversos detergents que calen per fregar. En aquest cas, surt més barat rentar a mà perquè el sabó que es gasta no arriba ni a un cèntim d'euro, mentre que al rentaplats puja fins als nou cèntims perquè, a més del detergent, que ja sol ser més car, cal afegir-hi el preu de la sal i dels abrillantadors.

Finalment hi ha els costos dels fregalls, si netegem a mà, i l'amortització de l'electrodomèstic, que són de 2 i 14 cèntims, respectivament.

Tot i que són indicatives de la situació real i dels costos de rentar a mà els plats o amb rentavaixella, cal agafar amb cautela aquestes dades. Evidentment, les xifres canvien si es té una caldera de gas o si s'opta per rentar els plats amb aigua freda. Igualment, el tipus de rentavaixella té molt a veure amb el consum que fa de llum i d'aigua. Els electrodomèstics ecològics i de baix consum permeten reduir encara més el que gasten, però solen ser més cars. Així doncs, una part del que s'estalvia en energia i aigua es perd en el preu de l'aparell, que costa més temps d'amortitzar.

Detergent en pastilles o en gel?

A les llars amb rentaplats, el segon dilema és quin tipus de detergent cal utilitzar: en pols, en gel, en càpsules o en pastilles. Segons l'OCU, el principal inconvenient de les pastilles i les càpsules és que no permeten ajustar la dosi al programa o a la quantitat de plats que cal rentar, sobretot en un rentavaixella més petit o en cas d'aplicar el programa de mitja càrrega. Per tant, en el cas de famílies que posen sovint el rentaplats poc ple, és recomanable utilitzar sabó en pols o en gel, perquè no cal omplir-ne el dipòsit perquè els plats surtin igual de nets. El gel, a més, té un altre avantatge, el preu: amb 17 cèntims per rentada de mitjana, és el detergent més barat.

Les càpsules o les pastilles –la diferència és que les primeres estan recobertes de plàstic i les segones són comprimides– tenen com a principal punt a favor que són molt més eficients en la neteja, perquè poden incorporar diversos productes. A més, inclouen abrillantador i substàncies que afavoreixen el funcionament de l'electrodomèstic.

Les càpsules són les que, de mitjana, netegen millor, perquè solen tenir una combinació de detergent en pols i detergent líquid més eficient per poder arribar a tots els racons dels estris que cal rentar, però el fet de tenir recobriment de plàstic fa tirar enrere alguns consumidors per l'impacte mediambiental que tenen. Tanmateix, l'OCU assegura que, a diferència de les càpsules per a rentadores, les de rentaplats no deixen cap mena de residu ni rastre de microplàstics a l'aigua que expulsa l'aparell, per la qual cosa l'impacte en aquest aspecte és comparable al de la resta de detergents.

stats