Economia 07/07/2011

La Fiscalia de Barcelona va rebre l'any passat un 135% més de concursos de creditors

La fiscalia alerta del col·lapse que pateixen els casos de delictes econòmics als jutjats i situa el temps per dictar sentència en 5 anys en aquest tipus de causes

Redacció
2 min

Segons la memòria de l'any 2010 de l'àrea de Delictes Econòmics de la Fiscalia de Barcelona, el 80,96% dels informes van qualificar el concurs com a fortuït i la resta com a culpables, és a dir, imputables a la gestió irregular de l'empresa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Concretament, el ministeri públic va qualificar de fortuïts 604 concursos de creditors i 142 més com culpables, segons l'estadística recollida en la memòria de la Fiscalia.

L'informe de l'àrea de Delictes Econòmics adverteix de la tendència a exculpar els casos d'insolvència punible, ja que habitualment l'anàlisi dels negocis jurídics anteriors o simultanis a la fallida d'una empresa es decanten a favor del deutor, com no pot ser d'una altra manera d'acord amb el principi d'"in dubio pro reo".

Per aquest motiu, el fiscal coordinador de l'àrea, Francisco Bañeres, aposta per una reforma del Codi Penal que afini la redacció de l'article que castiga la "insolvència causada pel deutor", per permetre una millor persecució penal d'aquests delictes.

La Fiscalia ha alertat que els casos de delictes econòmics estan encallats als jutjats ja que hi ha més de 614 en tramitació i durant el 2010 només s'han produït 37 sentències. En aquest sentit, també han explicat que es tarda al voltant de 5 anys per dictar sentència pels delictes econòmics. Les causes les atribueixen a que són processos complicats i complexes. Tanmateix, també han detallat que la fiscalia cada cop rep més casos, perquè molts particulars prefereixen presentar les seves denúncies al ministeri fiscal abans que a un jutjat, perquè consideren que la fiscalia podrà impulsar millor la seva investigació. També l'eficàcia de l'Agència Tributària a l'hora de perseguir delictes fiscals fa que augmentin les investigacions en aquest àmbit. Un 70% de les causes pendents als jutjats han estat denunciades per l'Agència Tributària.

stats