CRISI DEL DEUTE

Segons el 'Financial Times', que cita fonts que participen en les deliberacions

El fons de rescat europeu podria utilitzar-se per comprar deute dels estats amb problemes

La negativa d'Alemanya a emetre eurobons i ampliar el fons de rescat porta a les autoritats de la zona euro a buscar noves solucions


Descartats els eurobons i la possibilitat d'ampliar el fons de rescat per la negativa alemanya, les autoritats de la zona euro s'han posat a buscar alternatives per fer front als problemes de deute que pateixen alguns dels països de l'àrea i que afecten directament la moneda comunitària. Segons publica el 'Financial Times', Brussel·les estudia mesures per modificar el fons de rescat de la zona euro, de 440.000 milions d'euros. Entre les alternatives dibuixades hi ha la possibilitat d'utilitzar-lo per comprar bons de països amb problemes, la qual cosa facilitaria l'ajuda als estats més endeutats sense necessitat d'arribar a un rescat.

Fins ara només el Banc Central Europeu ha comprat bons de les economies perifèriques. Amb aquesta mesura el BCE pretén reduir els costos del deute d'aquests països, que han vist augmentar les seves despeses per finançar-se com a conseqüència dels dubtes dels inversors sobre la possibilitat que necessitin ser rescatats.

L'actual fons de rescat compta amb 750.000 milions d'euros, dels quals 440.000 provenen de països membres de la zona euro, 60.000 del pressupost comunitari i 250.000 del Fons Monetari Internacional (FMI).

Aquest mecanisme europeu d'estabilitat financera, que serà substituït per un fons permanent el 2013, podria modificar-se també cap a un altre costat: podria proporcionar línies de crèdit a curt termini a països que tinguin problemes de finançament, però que no tinguin necessitat d'un paquet de rescat de diversos anys.