Economia 06/07/2019

França demana al govern alemany que gasti més

París vol que els països menys endeutats augmentin la despesa per fomentar el creixement econòmic

Ara
1 min
La unió monetària no es reformarà a curt termini.

BarcelonaEl ministre d'economia francès, Bruno Le Maire, ha demanat a Alemanya que aprofiti el seu marge pressupostari per augmentar la despesa pública i contribuir així a obtenir un creixement més gran al conjunt de la zona euro.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons Le Maire, els països que comparteixen la moneda comuna no poden estar satisfets amb el "dèbil" creixement econòmic actual, per la qual cosa creu que els governs amb més marge han d'adoptar polítiques per fomentar l'activitat econòmica mentre els països més endeutats continuen fent reformes. Entre aquestes mesures hi ha més inversions "en innovació, recerca i infraestructures", ha indicat el francès.

"La solidaritat europea significa que els [estats] que poden invertir inverteixin més, i que els que, de moment, no poden refacin les seves finances i millorin la seva competitivitat", ha conclòs Le Maire. El govern alemany sempre s'ha mostrat reticent a incrementar la seva despesa malgrat comptar amb tipus d'interès negatius –és a dir, cobraria per endeutar-se– als mercats internacionals de deute.

Actualment, els tipus d'interès del deute de la majoria de països del continent es troba en mínims històrics, especialment en els estats del centre de la zona euro, com Alemanya, per la qual cosa el govern del president Emmanuel Macron ha proposat un "pacte de creixement" a l'executiu d'Angela Merkel. A més, París vol un acord amb Berlín per convertir l'euro en moneda de referència al nivell del dòlar i el iuan, per reforçar la política de competència europea i per evitar una guerra comercial entre els Estats Units i la Xina.

stats