Economia 28/11/2014

El nou FROB podrà decidir si un banc o societat d'inversió és inviable

El consell de ministres ha aprovat aquest divendres l'avantprojecte de llei de resolució bancària

Efe
2 min

MadridEl FROB, el fons públic de rescat de la banca espanyola, augmenta els seus poders i ara podrà determinar quines mesures s'han de dur a terme per millorar la situació d'algunes entitats financeres -principalment caixes rurals- i societats d'inversió, i fins i tot determinar si són inviables.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El nou FROB tindrà un president executiu al començament de 2015 i competències sobre aquelles entitats financeres amb uns actius inferiors a 30.000 milions, un 10% del sistema, i que queden fora del Mecanisme Únic de Supervisió (MUS) europeu, segons l'avantprojecte de llei aprovat aquest divendres pel Consell de Ministres.

En qualsevol cas, totes les entitats de crèdit i empreses de serveis d'inversió han d'elaborar, de forma preventiva, un pla de reestructuració que presentaran al Banc Central Europeu, el Banc d'Espanya o la Comissió Nacional del Mercat de Valors.

A més, hauran de comptar un pla de resolució per si és necessari el seu rescat, i aquí tindrà un paper clau el Mecanisme Únic de Resolució (MUR) europeu, però també el nou FROB, que analitzarà si hi ha una solució de caràcter privat per a l'entitat, ha de substituir als seus administradors o una altra opció més extrema.

Abans de tot això, qualsevol dels supervisors, previ avís al FROB, pot adoptar mesures primerenques com intervenir una entitat, substituir els administradors, reestructurar el seu deute i imposar canvis en l'estratègia comercial o la seva estructura jurídica.

Però si el cas és més greu, l'autoritat de resolució -ja sigui el MUR europeu o el FROB- activarà els instruments que consideri i recapitalitzarà l'entitat obligant a assumir pèrdues en primer lloc als accionistes i creditors fins a un 8% del total de passius; si no fos suficient, recorrerà al fons de resolució que el mateix FROB gestiona en un primer moment i que a partir de 2016 s'integrarà en un comú per a tot Europa.

Garantits dels dipòsits per sota dels 100.000 euros

Amb aquests fons es poden assumir pèrdues per un import màxim d'un 5% del total de passius de l'entitat i, si encara no n'hi ha prou, es continuarà la recapitalització interna sobre la resta de creditors, incloent els dipòsits de més de 100.000 euros. Per sota d'aquesta quantitat seguiran estant garantits.

Si l'entitat és inviable o té aparences de ser-ho, es pot imposar a més la seva venda o transmetre part de la mateixa o tota a un tercer per protegir els serveis essencials.

L'avantprojecte de llei de reestructuració i resolució també contempla la creació d'una entitat pont que assumeixi la part salvable d'una entitat; i la creació d'una societat de gestió d'actius per transferir els més tòxics.

stats