Economia 08/10/2020

Front comú de tot l'empresariat català per exigir a Foment la fi del dèficit d'infraestructures

"Catalunya es mereix el millor i estic convençut que ho tindrà", respon Ábalos

àlex Font Manté
3 min
El ministre de Foment, José Luis Ábalos, i el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, a la trobada.

Barcelona"Esperem que avui s'iniciï una nova etapa". Amb aquest optimisme s'ha expressat el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, que ha liderat la celebració d'un acte perquè tot l'empresariat català formés un front comú per exigir la fi del dèficit d'infraestructures que té Catalunya. "Esperem que avui es tanqui una etapa negra per a les inversions en infraestructures", ha insistit Llibre davant el ministre de Foment, José Luis Ábalos, a qui s'han dirigit la majoria d'exigències que han plantejat els empresaris. No totes, ja que també hi ha hagut missatges per a la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, però sí la majoria.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A l'acte hi han participat la Cambra de Barcelona, Pimec i el Cercle d'Economia, a més dels sindicats CCOO i UGT. Després d'escoltar les seves reclamacions, Ábalos ha mostrat la seva predisposició al "diàleg constructiu".

"El dèficit acumulat arriba als 45.000 milions d'euros per situar Catalunya en la mitjana d'estoc d'infraestructures de la resta d'Espanya", ha quantificat Joan Canadell, president de la Cambra, fent ús dels càlculs del seu servei d'estudis. "Per això part de l'empresariat s'ha tornat independentista", ha explicat. "Altres comunitats porten anys amb més inversions del que els pertoca. Ara li toca a Catalunya", ha proclamat Canadell.

“Això no va de demanar més o menys”, ha puntualitzat Javier Faus, president del Cercle d’Economia, en la intervenció més desacomplexada. En la seva opinió, el dèficit d’infraestructures ofega l’economia catalana, motiu pel qual solucionar-lo és determinant:“Ens hi juguem el futur”, ha dit. A més, Faus, com Canadell, ha assenyalat que aquesta és una de les causes de la desafecció de molts catalans envers Espanya. “Invertir en infraestructures sempre donarà rèdit”, ha recomanat Faus a Ábalos.

El president del Cercle encara ha anat més enllà:“No sou conscients [en referència als polítics de la resta d’Espanya] que Barcelona és la segona capital, i que no estem parlant de Málaga o Sevilla”. Faus ha recordat que “Barcelona és la cinquena aglomeració urbana d’Europa, i les inversions no reflecteixen aquesta realitat” i també que “les promeses de Rajoy [en infraestructures] van quedar en res”.

Això sí, Faus també ha reclamat a la Generalitat i a l’Ajuntament que no posin “bastons a les rodes” als nous projectes d’infraestructures. “No ens hem posat al dia en energies renovables, i això és culpa nostra. És molt difícil avançar en aquest país!”, ha posat com a exemple.

La resposta d'Ábalos

Ábalos, que ha tancat la trobada, s'ha desfet en elogis per l’actitud que ha percebut en els parlaments i ha agraït directament al conseller de Territori, Damià Calvet, la seva predisposició. Calvet havia assegurat minuts abans que “el ministeri i la Generalitat compartim objectius” i que manté una “bona relació de confiança amb el ministeri” que encapçala Ábalos.

“Agraeixo el to, la concreció i la centralitat dels temes que s’han plantejat perquè, a més, compartim agenda”, ha dit Ábalos, que ha demanat “passar pantalla” i deixar enrere “la frustració i l’amargor” del Procés.

Ábalos s'ha compromès a impulsar endarreriments històrics com Rodalies o el Corredor Mediterrani, tot i que no ha concretat més. “Hem d’aprofitar els fons europeus”, ha dit el ministre, que posteriorment ha advertit: “Per això és tan important que els pressupostos [generals de l’Estat] s’aprovin amb el màxim de suport possible”. “Catalunya es mereix el millor i estic convençut que ho tindrà”, ha rematat.

Peticions sindicals

A la trobada també hi han participat els dos grans sindicats, que han defensat la necessitat d’invertir en infraestructures per millorar el model productiu i, en definitiva, la vida dels treballadors. “Aquest acte ha de ser una palanca per corregir la manca d’infraestructures”, ha demanat Javier Pacheco, de CCOO, per al qual cal invertir per tenir “un nou model productiu que doni estabilitat al cicle econòmic”.

“Tothom parla de cotxes elèctrics, però tenim les infraestructures de connectivitat?”, s'ha demanat Camil Ros, d’UGT. La resposta ja la sabeu.

stats