FINANCES PÚBLIQUES
Economia 26/11/2012

Funcas millora les previsions per a l'economia espanyola

La Fundació de les Caixes d'Estalvis preveu una caiguda del PIB de l'1,4% per a aquest any i de l'1,6% per al 2013, unes xifres que suposen una millora respecte de la seva anterior visió de l'economia espanyola.

Ignasi Pujol
2 min
La millora de les exportacions és un dels indicadors que alimenten l'esperança en l'activitat econòmica espanyola.

BARCELONALa Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas) ha millorat les seves previsions econòmiques per a aquest any i ha fixat la contracció del producte interior brut (PIB) en un 1,4%, davant de l'1,5% previst anteriorment. La caiguda pronosticada per al 2013 ha passat de l'1,8% a l'1,6%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La previsió del govern espanyol per a aquest any apunta a una contracció del PIB de l'1,5% i del 0,5% per a l'any que ve.

A la publicació Spanish Economic and Financial Outlook , els experts de la fundació Àngel Laborda i María Jesús Fernández apunten que la demanda interna continuarà "deprimida" i que la restricció del crèdit ha demostrat ser "decisiva" en l'actual recaiguda.

La "lleugera millora" en la previsió de caiguda del PIB per a aquest any es deu al fet que les dades del tercer trimestre han estat millors del que s'esperava -concretament, la recessió ha continuat amb una davallada del 0,3% i ha millorat en una dècima el pronòstic del Banc d'Espanya i del ministeri d'Economia-, ja que és "molt probable" que les xifres d'exportacions i d'inversions d'equip continuïn sent positives en els pròxims mesos.

Els experts preveuen que el 2012 el consum privat caigui un 1,8%, el públic un 4%, la inversió en construcció un 11,6% i les importacions un 4,7%, mentre que les exportacions creixeran un 3,2%, segons els seus càlculs.

Dubtes persistents

No obstant això, adverteixen que els factors que han motivat la contracció econòmica -com són el limitat accés al finançament, la incertesa, els ajustos fiscals i la devaluació interna- "persistiran" el 2013.

Funcas espera que les contraccions continuïn fins a sumar una caiguda anual del PIB de l'1,6% l'any vinent, encara que apunta que "la situació podria començar a estabilitzar-se" en l'últim trimestre.

També subratlla que Espanya té una economia "incapaç" d'accedir al crèdit extern, de reduir el deute -que ascendirà al 90,5% del PIB l'any que ve-, d'absorbir l'excés d'habitatges i de dur a terme una devaluació interna i que "no s'esperen canvis significatius en les condicions actuals en el que queda de aquest any ni en la major part del que ve".

La Comissió Europea va advertir el 7 de novembre que Espanya incomplirà novament el seu quadre macroeconòmic.

Brussel·les preveu una davallada del PIB de l'1,4% per a aquest any i una retallada del PIB idèntica per al 2013.

stats