Economia 01/07/2014

La reforma de l'IRPF beneficiarà un 72,6% dels contribuents catalans, segons Funcas

Els càlculs de la Fundació de les Caixes d'Estalvis, però, es basen en la hipòtesi que les comunitats repliquin les mateixes rebaixes en els seus trams.

Joan Rusiñol
2 min

MadridLa Fundació de Caixes d'Estalvis (Funcas) calcula que un 72,6% dels contribuents catalans surten beneficiats de la reforma fiscal aprovada pel govern espanyol en aquelles modificacions que afecten l'Impost sobre les Persones Físiques (IRPF). Em concret, la mitjana d'aquest guany és de 438,8 euros. Al conjunt de l'Estat espanyol, la rebaixa en la factura fiscal el 2015 és lleugerament inferior, de 435 euros, per al 67% dels contribuents.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb aquests números a la mà, Catalunya és, juntament amb les Illes Balears i Madrid, la comunitat amb un percentatge de contribuents més alt a qui la reforma plantejada pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, beneficia. No obstant, els autors de l'estudi admeten que aquesta càlculs només seran vàlids si els governs autonòmics repliquen en els seus trams la rebaixa aplicada per l'Estat. Previsiblement, en el cas català no serà així.

Funcas coincideix amb l'executiu espanyol a l'hora de quantificar un estalvi global d'uns 5.400 milions d'euros el 2015 i uns altres 3.000 el 2016. No obstant, alerten que aquesta segona fase coincidirà ja amb una nova legislatura i caldrà veure si el govern sorgit de les eleccions manté els canvis que ara aprovarà el PP. Amb base a l'avantprojecte que ja ha rebut llum verda del Consell de Ministres, el tipus mitjà efectiu baixarà un 8,9%. El tipus marginal caurà un 3,6%.

No obstant, no tots els contribuents hi sortiran guanyant. Els que tinguin bases liquidables d'entre 20.000 i 34.000 euros notaran un "lleuger increment" del tipus marginal. Tot i que els autors de l'anàlisi constaten que la progressivitat de l'impost no es veu perjudicada amb la reforma, detecten algunes pujades en funció del què es cobra que no són raonables.

Una altra les dades significatives de l'estudi de Funcas és que, de l'estalvi previst pel 2015, un 27% l'absorbeix el 10% més ric, és a dir, aquells que estan per sobre dels 42.521 euros de renda bruta.

stats