Economia 02/12/2019

Les fundacions ocupen 82.000 persones a Catalunya

El sector gairebé ha doblat els llocs de treball que generava abans de la crisi

Irene Riart
2 min
A Catalunya, un 49% de les fundacions són del món cultural.

BarcelonaLes fundacions que hi ha a Catalunya donen feina a més de 82.000 persones i generen una activitat econòmica superior als 3.200 milions d'euros anuals, segons dades de la Coordinadora Catalana de Fundacions (CCF). L'organització ha publicat aquest dilluns el primer estudi del sector, en què afirma que aporta l'1,5% del valor econòmic generat al Principat i supera àmbits com l'aigua i el gas.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les xifres, que fan referència a l'any 2017, gairebé doblen els llocs de treball que generava el sector abans de la crisi: el 2008 ocupava 44.300 persones. Amb aquest increment les fundacions han passat de representar un 1,3% de l'ocupació que hi havia a Catalunya fa 11 anys a un 2,5% el 2017.

L'estudi recull les dades de més de 2.000 fundacions catalanes en actiu i posa especial atenció en els registres de finançament de les entitats. Segons la Coordinadora, entre un 60% i 65% d'aquestes entitats no reben subvencions públiques. En canvi, però, més del 66% sí que tenen ajudes de caràcter privat. Les fundacions que sí que reben subvencions públiques ho fan majoritàriament de la Generalitat (34%).

El món cultural, el que més fundacions concentra

Pel que fa als àmbits, les fundacions de caràcter cultural destaquen especialment a Catalunya, ja que suposen el 49% de totes existents al territori. En segona posició, hi ha les assistencials, que amb un 40% de presència són les que han experimentat un increment més gran, amb una taxa del 95% de creixement respecte a les dades de l'any 2000. Tanquen la classificació, en tercer i quart lloc, respectivament, el sector de la docència amb un 8% i la ciència amb un 3%.

La Coordinadora Catalana de Fundacions també assenyala en l'estudi l'alt nombre de fundacions que es troben a Barcelona. La capital catalana i la resta del Barcelonès concentren gairebé la meitat (1.276) de les 2.500 entitats fundacionals existents a Catalunya. La segueixen el Vallès Occidental (198 fundacions), el Baix Llobregat (117) i el Maresme (99).

El president de la CCF, Pere Fàbregas, ha destacat que la publicació d'aquest estudi afavoreix a la transparència del sector. "Ajuda a explicar millor el que fan les fundacions", ha insistit.

stats