Tecnologia
Economia 05/02/2024

Estat i Generalitat anuncien dos grups de treball per desencallar la planta de preproducció de xips

El projecte Innofab suposarà una inversió de més de 300 milions d'euros i es preveu la creació de 200 llocs de treball

ARA
2 min
La batalla dels xips

MADRIDEstat i Generalitat crearan dos grups de treball per desencallar la planta de preproducció de xips o centre Innofab. Ho han acordat el ministre de Transformació Digital i Funció Pública, José Luis Escrivá, i la consellera d'Economia, Natàlia Mas, en una trobada aquest dilluns a Madrid, segons ha informat el departament d'Economia a través d'un comunicat. Aquest ministeri de nova creació arran de la formació de l'actual govern espanyol és qui pilota tota la qüestió vinculada al desplegament d'aquesta indústria a Espanya i, per tant, també el projecte estratègic (PERTE) dels semiconductors, on la Generalitat té dipositades moltes esperances.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Generalitat va plantejar el projecte Innofab l'estiu passat, quan el va enviar als despatxos de Madrid per poder rebre finançament del PERTE. Després de la trobada al desembre entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Pere Aragonès, se'n va confirmar el cofinançament a través dels fons europeus antipandèmia, en concret a través del PERTE dels semiconductors. Ara s'ha fet un pas més acordant la creació de dos grups de treball perquè el projecte vegi la llum l'any 2026.

El projecte Innofab implica la construcció d'una nova sala blanca –un espai dissenyat per tenir una temperatura controlada i un baix nivell de contaminació que no interfereixi en la fabricació dels xips– a Cerdanyola del Vallès, al costat del sincrotró Alba, amb l'objectiu d'ampliar la sala que ja està en funcionament a l'Institut de Microelectrònica de Barcelona.

S'estima que suposarà una inversió de 365 milions d'euros (una part dels quals seran fons europeus) i la creació d'uns 200 llocs de treball, segons càlculs de la Generalitat. Aquest espai ha de fer de pont entre un laboratori –on es dissenyen els semiconductors– i una fàbrica –on es produeixen els xips– a través de la preproducció de xips. Des de la Generalitat, però també el sector, es considera un espai "estratègic" a l'hora de crear prototips per ser provats i després desenvolupats en massa a les grans fàbriques (tot i que la Unió Europea aspira a recuperar sobirania tecnològica pel que fa a la producció de semiconductors, els gegants del sector encara són a Corea del Sud, Taiwan i els Estats Units).

12.200 milions d'inversió per al sector

La primavera del 2022, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anunciava una forta inversió al sector dels semiconductors: fins a 12.200 milions d'inversió pública provinent dels fons europeus del pla de recuperació. La consellera ha aprofitat la trobada a Madrid per demanar que part d'aquest mannà europeu també es destini a projectes existents en tecnologia quàntica i fotònica, com ara la Vall de la Quàntica, amb la qual es pretén crear un ecosistema de recerca, formació, atracció i retenció de talent que permeti crear noves empreses vinculades a aquest àmbit.

stats