TECNOLOGIA
Economia 02/08/2017

La Generalitat reconeix el lloguer d’habitacions per a turistes

L’informe dels experts sobre l’economia col·laborativa avala el model de llar compartida d’Airbnb

Paula Solanas
2 min
Llogar habitacions de l’habitatge principal a turistes es diferenciarà dels HUT, que s’obtenen amb llicència.

BarcelonaCatalunya comença a resoldre el trencaclosques que ha creat la irrupció de l’economia col·laborativa en activitats tradicionals com el turisme. L’informe de la comissió interdepartamental de la Generalitat que analitza el fenomen, al qual ha tingut accés l’ARA, reconeix finalment l’anomenat home sharing, és a dir, el lloguer d’habitacions per a turistes dins l’habitatge principal. Aquesta era una de les principals reivindicacions de plataformes com Airbnb, que planteja el model de llar compartida com una via perquè les famílies puguin accedir a ingressos extres llogant espais infrautilitzats.

Lloguer d’habitacions

Es podrà compartir l’habitatge principal sense un límit anual

L’informe concreta la definició de llar compartida i hi posa requisits: el lloguer a tercers per a ús turístic s’haurà de limitar a habitacions que s’incloguin dins l’habitatge principal de l’amfitrió i durant períodes curts sense una limitació anual. En aquest sentit, l’amfitrió haurà d’acreditar que està empadronat a l’habitatge que vol llogar, que l’habitatge compta amb una cèdula d’habitabilitat vigent i l’oferta màxima de places que vol anunciar. “Un país avançat com Catalunya ha de viure la revolució de l’economia digital i ens acostem amb entusiasme a aquest model”, va afirmar ahir el conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila.

Registre de Turisme

Les llars compartides hauran de notificar la seva activitat

Aquests lloguers es diferenciaran de manera clara dels habitatges d’ús turístic (els HUT) i tindran menys obligacions, però també s’hauran d’inscriure en el Registre de Turisme de Catalunya. Així doncs, aquest instrument es reformularà per convertir-lo en un cens informatiu. El funcionament vol ser el més senzill i menys burocràtic possible: hauran de fer una declaració responsable a les administracions locals corresponents i assegurar-se que fan constar el número que se’ls assigna a les plataformes de lloguer turístic on s’anuncien.

Contribució fiscal

S’exigirà responsabilitat a les plataformes com Airbnb

Vila avisa, però, que el Govern serà exigent amb les plataformes que incloguin aquest model en la seva oferta, sobretot pel que fa a les seves obligacions i a la seva contribució fiscal. “Si no fos així, no hi tindrien cabuda”, reitera Vila. El conseller es va reunir dilluns amb els responsables d’Airbnb a Barcelona per compartir amb ells la proposta.

Nou decret turístic

S’inclourà el model en la nova norma que s’enllestirà a l’octubre

Les conclusions de l’informe de la comissió interdepartamental són un primer pas per abordar aquest encaix, però l’objectiu és que aquest marc s’inclogui en el nou decret de turisme que Empresa preveu acabar a l’octubre. El document afegeix que es crearà un marc general que després hauran d’adaptar les administracions municipals, a través de les seves pròpies ordenances. El text també preveu que siguin aquestes administracions les que puguin sancionar quan no es faci un ús correcte del home sharing.

Adeu al buit legal

La normativa tanca el capítol de la inseguretat per als amfitrions

Una de les principals aportacions de l’informe és que regula finalment un camp que fins ara es movia en l’alegalitat. De fet, aquest ha sigut un dels clams recurrents de les associacions d’amfitrions d’Airbnb, que critiquen que la situació els exposava a sancions.

LES CLAUS

1. Què és la comissió interdepartamental sobre economia col·laborativa?

L’abril de l’any passat la Generalitat va crear una comissió per abordar el fenomen de l’economia col·laborativa, integrada per 13 membres de sis departaments diferents del Govern. Aquest òrgan tenia la missió de treballar durant un any per confeccionar una sèrie de conclusions sobre com regular l’impacte econòmic, social i local de l’economia digital. Aquest informe, del qual l’ARA avança ara una part, està pràcticament enllestit i es preveu que passi pel consell executiu de govern a finals d’agost o principis de setembre.

2. Sobre quins altres temes ha de decidir aquest òrgan?

Els interrogants que genera l’economia col·laborativa no es limiten només a l’àmbit del turisme sinó que la comissió també compta amb una taula sectorial sobre mobilitat per analitzar l’impacte de plataformes com Uber en el transport a la ciutat de Barcelona. A banda d’això, s’hi han tractat temes com els nous contractes laborals per a autònoms sota demanda que utilitzen, per exemple, les aplicacions de missatgeria instantània com Deliveroo.

3. Què opina l’Ajuntament de Barcelona sobre el ‘home sharing’?

L’Ajuntament de Barcelona ha suavitzat en els últims mesos la seva complicada relació amb Airbnb i el seu discurs pel que fa al lloguer d’habitacions per a turistes. De fet, el febrer passat el consistori ja va tirar endavant un acord per regular aquest model, encara que va vincular la creació d’una nova ordenança a les competències que els cedeixi el Govern.

stats