Economia 23/01/2016

Google pagarà 130 milions de lliures a Anglaterra per "impostos endarrerits"

Després d'anys de pressió acusat d'elusió fiscal, el gegant de la cerca per internet afirma haver fet un canvi en la seva política fiscal

Júlia Manresa
2 min
A través de la Digital News Initiative, Google es compromet a crear un fons de 150 milions d’euros destinats a projectes digitals innovadors.

BarcelonaÉs el torn de Google. Als gegants tecnològics se'ls acumulen les factures milionàries per no declarar els seus beneficis on correspon. Just després que Tim Cook, el conseller delegat d'Apple, viatgés aquest divendres a Brussel·les per reunir-se amb Margrethe Vestager, comissària de Competència en plena investigació de la Comissió per l'elusió fiscal del fabricant de l'iPhone, ara és Google qui fa un pas després d'anys de pressions des d'Anglaterra per pagar els tributs corresponents.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tal com se'n fan ressò diversos mitjans anglosaxons, Alphabet Inc., la matriu que engloba tots els negocis de Google, ha acordat pagar 130 milions de lliures (172 milions d'euros) en concepte d'impostos endarrerits a les autoritats britàniques després que s'analitzés la quantitat que tributa pels beneficis que obté al mercat europeu. Una quantitat reduïda al costat dels 1.000 milions de dòlars que Google va pagar el 2014 a Apple per mantenir-se com el cercador per defecte d'iPhones i iPads, tal com es va fer públic aquest divendres gràcies a una investigació judicial entre Oracle i Google.

De fet, Google ha estat sota pressió durant els últims anys per les conegudes pràctiques d'elusió fiscal dels seus impostos a Europa a través de països com Irlanda o les illes Bermudes. L'any 2013, la companyia va ser requerida pel Parlament britànic després que l'agència de notícies Reuters publiqués que la firma tenia contractats centenars de comercials a Anglaterra mentre negava que tingués un departament de vendes al país.

Aquest divendres a la matinada, Google va emetre un comunicat en què expressava el seu compromís de pagar aquesta quantitat a les autoritats britàniques. El gegant de la cerca per internet considera el gest com una prova del "seu canvi de política". De fet, Google afirma que ha arribat a un acord sobre quin serà el percentatge d'impostos que haurà de pagar a partir d'ara a les autoritats britàniques.

Per a moltes veus, però, aquesta quantitat és insuficient. Els polítics a l'oposició de l'actual govern britànic consideren que és un acord tou i recorden que Google hauria d'haver tributat correctament pels beneficis obtinguts des del 2005. Per exemple, entre el 2006 i el 2011 Google només va pagar 16 milions de dòlars a la Hisenda britànica al costat dels 18.000 milions de beneficis obtinguts.

"La manera com es graven les companyies multinacionals s'ha debatut durant anys i el sistema fiscal internacional està canviant. Aquest acord reflecteix aquest canvi", recull el comunicat de Google.

Guia per entendre com s'estalvien milions en impostos centenars d'empreses a Luxemburg

Mentrestant i en paral·lel, Apple podria rebre una sanció rècord, molt més elevada que la quantitat a la qual s'ha compromès Google, precisament per les mateixes pràctiques que Brussel·les ja fa anys que investiga. En el cas de la companyia que fabrica els iPhones, la factura podria ascendir als 8.000 milions de dòlars. Les autoritats europees han acusat el gegant tecnològic de fer servir filials a Irlanda per eludir el pagament d'impostos.

stats