Economia 12/06/2018

Iberpotash podrà abocar sal al Cogulló un any més

El Govern aprova una segona i última pròrroga a la companyia

Ara
2 min
El runam salí del Cogulló de Sallent / ACN

BarcelonaLa comissió territorial d’urbanisme de la Catalunya Central ha aprovat aquest dimarts la concessió a Iberpotash d’una última pròrroga d’un any, fins al 30 de juny del 2019, per continuar abocant al dipòsit salí del Cogulló, la muntanya de sal de Sallent, segons ha informat el departament de Territori i Sostenibilitat.

Una interlocutòria judicial va fixar el termini màxim dels abocaments fins al 30 de juny d'enguany, malgrat que s'incloïa la possibilitat d'una última pròrroga d'un any. La companyia ICL, matriu d'Iberpotash, va demanar aquest pròrroga argumentant que necessita aquest any per fer les actuacions necessàries per traslladar tota la seva activitat a Súria.

El pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) de Sallent, tal com es reflectia a la interlocutòria, establia la possibilitat d’una segona i última pròrroga, que és la que la comissió d’urbanisme ha aprovat ara.

Aquesta aprovació es produeix a la vista dels informes bimestrals que l’empresa ha anat presentant davant la comissió tècnica d’avaluació sobre el progrés de la construcció de la nova rampa d’accés a la mina de Cabanasses i sobre el compliment de les mesures per a la gestió del material salí.

El 30 de juny de l'any passat la sala contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va dictar una interlocutòria, en l'últim moment, que permetia a Iberpotash abocar sal al runam del Cogulló fins al 30 de juny del 2018, amb una possibilitat de pròrroga fins al 2019.

Els abocaments de sal de la mina de Sallent al runam del Cogulló s'havien d'acabar el mateix dia en què es va dictar la interlocutòria, en compliment d'una sentència del 2013 per un plet interposat per l'associació de veïns del barri de la Rampinya de Sallent.

L'empresa i la Generalitat, però, van presentar un incident d'execució de sentència. El retard en la construcció de la rampa de la mina de Súria, segons l'empresa, impedeix tancar la mina de Sallent fins al 2019, quan estigui acabada.

stats