Economia 20/12/2013

El govern espanyol crearà un sistema "objectiu i transparent" per fixar el preu de la llum

Davant l'anul·lació de la subhasta elèctrica, cap norma dicta com s'ha de resoldre. L'executiu promet un procediment transparent que presentarà els propers dies

Elena Freixa
1 min

BarcelonaL'anul·lació de la subhasta elèctrica d'aquest dijous, que amenaçava amb un increment de la factura de la llum d'un 11%, obligarà el govern espanyol a crear un nou sistema per establir la pujada de preus de l'energia i fixar quin ha de ser l'increment a partir de l'1 de gener del 2014.

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria, ha explicat en roda de premsa que l'executiu establirà un sistema "amb criteris objectius i transparents" per tal de determinar el preu de l'energia i quin increment suportaran les factures dels consumidors particulars (llars i pimes) l'any que ve.

Sáenz de Santamaría s'ha referit a que cap de les ordres ministerials fetes els anys 2009 i 2010 (amb els socialistes al govern) deixa clar què s'ha de fer quan, com ha passat ara, la subhasta queda inval·lidada.

Així doncs, ha dit, l'executiu ja ha demanat un informe a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència per tal de crear un nou sistema que resolgui la situació actual i dicti la pujada de preus energètics.

El ministeri d'Indústria, ha reiterat la vicepresidenta, avala l'informe de Competència que frena la pujada del 10,5% en les factures dels consumidors en considerar que a la subhasta hi va haver "concurrència de circumstàncies atípiques i en un context de preus elevats en el mercat diari durant les setmanes prèvies".

stats