La crisi de preus
Economia 07/12/2022

El govern espanyol prepara mesures per contenir el preu del cistell de la compra

El PSOE i Unides Podem negocien incorporar la proposta en una nova pròrroga del pla de xoc per la crisi, que decau el 31 de desembre

2 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, ahir al Congrés al costat de la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz.

MadridEl govern espanyol prepara mesures per contenir els preus del cistell de la compra, és a dir, dels aliments. Malgrat que la inflació s'ha moderat en els darrers mesos, sobretot gràcies a l'energia o els carburants, la inflació subjacent i, per tant, el cistell de la compra, no. De fet, els aliments han escalat a preus desorbitats. És per això que ara l'executiu de Pedro Sánchez estudia incorporar aquesta proposta a la nova pròrroga del paquet de mesures per fer front a les conseqüències de la guerra a Ucraïna.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'executiu busca contenir l'alça dels aliments, de la mateixa manera que ho ha fet amb la factura de la llum o els carburants. "Ens queda el tema dels aliments. Estem veient com ho contenim", confirmava el govern espanyol en una conversa informal amb periodistes aquest dimarts, en el marc dels actes de l'aniversari de la Constitució. Tanmateix, aquest dimecres han estat el ministre d'Agricultura, Luis Planas (PSOE) i la ministra de Treball, Yolanda Díaz (Unides Podem), són els que ho han confirmat. De fet, al setembre Díaz ja va plantejar a les empreses distribuïdores, així com a les associacions de consumidors, arribar a un acord per limitar l'impacte de l'alça dels preus creant un cistell de la compra amb productes bàsics rebaixats. Aquesta mesura, però, es va refredar tant per part de les empreses com pel soci majoritari al govern espanyol, el PSOE.

"Saben que des que hem tornat de l'estiu hem assenyalat la impossibilitat de moltes famílies de garantir una alimentació sana. L'IPC ens està indicant que on no actua el govern tenim enormes problemes", ha dit Díaz. La vicepresidenta segona ha afegit que els dos socis es reuniran en "comissió negociadora" per tancar un acord. Fins i tot ha anat més enllà, i ha defensat que la pròrroga del pla de xoc per la guerra ha d'incorporar mesures per ajudar als hipotecats, assumint així que el codi de bones pràctiques que el ministeri d'Economia va acordar amb la banca no és suficient. "Cal una congelació de la quota hipotecària retroactiva des de l'augment de l'euríbor el mes de juliol", ha defensat Díaz.

"Tenim la instrucció del president del govern [Pedro Sánchez] de treballar per prendre mesures per l'increment dels preus dels aliments", ha confirmat Planas. Al setembre el ministre d'Agricultura deia que no tenia previst "dur a terme cap mesura per intervenir una cadena [alimentària] que funciona de manera adequada". El pla de xoc actual decau el 31 de desembre. El govern espanyol ha confirmat que mesures com la limitació dels lloguers un 2% (pel que fa a l'actualització amb la inflació) es mantindran, però encara està estudiant si, per exemple, la bonificació dels carburants 20 cèntims per litre continuarà o s'acotarà, com ha plantejat la ministra d'Economia, Nadia Calviño.

stats