Coronavirus

El govern espanyol aprova una nova pròrroga dels contractes de lloguer fins que s'acabi l’estat d’alarma

També allarga els ERTO i la prestació d’autònoms fins al 31 de maig

3 min
Cartell del lloguer d'un pis.

MadridDavant la situació del covid-19, el govern espanyol allarga fins a la primavera les mesures que formen part de l’escut social impulsat des de l’inici de la pandèmia per evitar que la crisi econòmica sigui més profunda. El consell de ministres ha aprovat aquest dimarts una pròrroga dels contractes de lloguer que s’acabin mentre duri l’estat d’alarma, fins al 9 de maig, així com els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), entre altres iniciatives socials i laborals encaminades a minimitzar l'impacte de la crisi.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, els contractes que s’acabin abans d’aquesta data es podran allargar sis mesos si l’arrendatari ho sol·licita al propietari. S’aplicaran les mateixes condicions que estableix el contracte actual i, per tant, el propietari no les podrà modificar ni podrà apujar el preu del lloguer. El consell de ministres també ha prorrogat fins al 9 de maig la mesura que permet un ajornament o reestructuració del deute per a arrendataris d'habitatges que estiguin en mans de grans tenedors d’habitatges, així com les moratòries hipotecàries. L'executiu preveu allargar també pròximament la moratòria dels crèdits al consum, segons ha confirmat la ministra portaveu, María Jesús Montero.

ERTOs fins al maig

El govern espanyol també ha donat llum verda a l’anunciada pròrroga fins al 31 de maig dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) i de la prestació per cessament d’activitat dels treballadors autònoms. L’allargament de les mesures, acordades la setmana passada amb els agents socials, tindrà un cost d’uns 7.000 milions d’euros (5.000 pels ERTO i 2.000 per la prestació d’autònoms). "Són mesures orientades a reforçar i consolidar el manteniment de l'ocupació i del teixit productiu", ha destacat el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá.

La nova pròrroga dels ERTO tindrà les mateixes condicions que fins ara però simplifica els tràmits per allargar els expedients de regulació. De fet, no caldran noves autoritzacions administratives si les empreses els volen allargar. La nova pròrroga manté la clàusula de salvaguarda de l’ocupació, que obliga les empreses a retornar totes les exoneracions si acomiada un treballador durant els sis mesos posteriors a l'ERTO.

"Es tracta d'esquivar les incerteses i dificultats de la pandèmia. Són mesures que intenten ajudar el teixit productiu i a fer que ningú es quedi enrere", ha destacat també Maria Jesús Montero per resumir la pròrroga de les iniciatives antipandèmia.

Revalorització de les pensions

Entre els acords d’aquest dimarts del consell de ministres també destaca el reial decret llei que revaloritza les pensions un 0,9% per a aquest any, excepte les no contributives, que pugen un 1,8%. L’actualització de les pensions tindrà un cost de 1.500 milions d’euros i beneficiarà més d’onze milions de pensionistes. Aquest serà l’últim any en què el govern ha de recórrer a un decret llei per revaloritzar les pensions, perquè l’executiu està negociant un acord amb els agents socials de cara al 2022 que lligarà l’augment anual de les pensions amb l’IPC –una de les recomanacions del Pacte de Toledo acordades entre els partits– sense necessitat de decrets llei.

En matèria de pensions, el reial decret també prorroga l'anomenada clàusula de salvaguarda per a la jubilació. Es tracta d'una mesura que permet als treballadors que van ser acomiadats abans de l'1 d'abril del 2013, durant la crisi econòmica, accedir a la jubilació amb les condicions del règim vigent abans de la reforma de les pensions del 2011, si aquestes condicions són més avantatjoses. Escrivá ha qualificat de "justícia" l'aprovació de la mesura, que tindrà efectes retroactius des de l'1 de gener.

stats