Economia 21/11/2020

El Govern ultima un nou mecanisme per concedir ajudes als autònoms amb un registre previ

La Generalitat descarta tornar a atorgar els subsidis per ordre d'arribada després de la polèmica

Acn
2 min
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani

BarcelonaEl Govern ultima un nou mecanisme per concedir ajuts econòmics als autònoms basat en un registre previ, després de la polèmica per la convocatòria anterior, en què les prestacions s'adjudicaven per concurrència competitiva, és a dir, per ordre d'arribada. El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès; la consellera de Presidència, Meritxell Budó, i els consellers Chakir el Homrani i Jordi Puigneró s'han reunit aquest dissabte al matí per continuar treballant en el disseny del nou sistema, que vol facilitar l'accés a noves ajudes econòmiques.

Els autònoms podran inscriure's al registre, que estarà obert durant diversos dies, i l'ordre en què es registrin no serà determinant per concedir les ajudes. El registre funcionarà com un sistema d’inscripció prèvia. Sobre aquesta inscripció, i d'acord amb els criteris corresponents, el Govern podrà procedir més àgilment a repartir les ajudes.

El mecanisme encara s'està acabant de definir i el Govern té intenció de portar la mesura al pròxim consell executiu, dimarts vinent, per activar-la en els pròxims dies. De fet, un cop perfilat el mecanisme, el segon pas serà dissenyar les ajudes. Està previst reunir el Consell de Treball Autònom per analitzar com s'establiran els criteris per poder rebre-les.

A la reunió també hi han assistit, des del despatx del vicepresident, el secretari general de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda, Albert Castellanos; i la secretària d'Economia, Natàlia Mas. Hi han participat, per videoconferència, els secretaris generals dels departaments implicats.

Crítiques al sistema anterior

El conseller de Treball, Chakir el Homrani, ja va descartar tornar a utilitzar el sistema de concurrència competitiva, en què els primers que tramiten les sol·licituds són els primers que reben les compensacions, per repartir els subsidis entre els sectors afectats pel covid-19. El seu departament va anunciar dimecres passat que aturava tots els ajuts que s'atorguen per ordre de presentació mentre buscava un format alternatiu.

Tot plegat, després de la polèmica per una convocatòria d'ajuts als autònoms que s'atorgaven per ordre de registre en què el sistema informàtic es va col·lapsar i que no va resultar suficient per atendre totes les peticions.

Aragonès va assegurar que es treballava en un nou "mecanisme de suport permanent i continuat als autònoms" que sigui "àgil" i permeti rebre pagaments "periòdics" en funció de l'activitat de cada negoci. L'objectiu, va explicar, és que la informació que hagin d'aportar els autònoms sigui "la mínima possible" perquè el Govern no vol "marejar".

stats