El Govern substitueix Víctor Guardiola i nomena Jordi Òliva com a nou conseller delegat de l'ICF

El nou responsable de l'Institut Català de Finances va ser director general de Política Financera de la Generalitat

2 min
Jordi Òliva, en una imatge d'arxiu

BarcelonaDesprés de només nou mesos al càrrec, el conseller delegat de l'Institut Català de Finances (ICF), Víctor Guardiola, serà rellevat per Jordi Òliva, fins ara director de negoci institucional de CaixaBank, segons ha pogut saber l'ARA. El Govern aprovarà aquest mateix dimarts el nomenament d'Òliva.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i que Guardiola deixa el càrrec argumentant "motius personals", el relleu es produeix tres mesos després del malestar del Govern amb l'ICF quan l'ens va votar el seu paper com a avalador dels 5,4 milions d'euros que reclamava el Tribunal de Comptes a una trentena d'ex alts càrrecs de la Generalitat. La votació va acabar amb l'abstenció del mateix Guardiola i els vots en contra de tres membres independents, que ja van plegar i van ser rellevats. Les persones nomenades pel Govern a l'octubre per substituir-los són Joan B. Casas, Xavier Puig i Pilar Soldevila, que també va designar Jordi Cabrafiga, secretari general d'Economia de la Generalitat, i Núria Cuenca, secretària general de Presidència, com a vocals dominicals en substitució de Lluís Juncà i Meritxell Masó.

"Els avals eren jurídicament solvents i fets dins la legalitat. El conseller sortint [Guardiola] ha deixat el càrrec per iniciativa pròpia, per motius personals. Agraïm la feina feta i respectem la seva decisió", ha assegurat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior al consell executiu.

Jordi Òliva (Barcelona, 1961), que començarà a exercir el nou càrrec aquest dimecres, és enginyer industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya i ha estat els últims sis anys a CaixaBank, on era el responsable del negoci institucional i on va gestionar, entre altres coses, l’adaptació de l'entitat a les noves necessitats derivades de la pandèmia. Just abans del seu pas per CaixaBank, però, ja havia ocupat un alt càrrec a l'administració. Del 2011 al 2015, quan Andreu Mas-Colell era conseller d'Economia i Coneixement, va ser director general de Política Financera de la Generalitat, on li va tocar gestionar la caixa d’una administració que, durant la major part del seu mandat, va estar sota rescat. Alhora també va formar part de la junta de govern de l'ICF. Mig any abans d’entrar a la Generalitat, Òliva havia deixat el Deutsche Bank, entitat d'on va ser executiu durant 16 anys, per saltar a la consultoria Alfa Consulting com a soci director del sector financer i assegurador.

El nou conseller delegat afronta el repte de culminar l'objectiu de l'ICF d'obtenir fitxa bancària, una sol·licitud de llicència que l'entitat va remetre al Banc d'Espanya a finals de març.

Un mandat curt

El pas de Guardiola al capdavant de l'ICF ha sigut fugaç. Només ha ocupat el càrrec durant nou mesos. El va assumir l'1 de febrer substituint Josep-Ramon Sanromà, que es va jubilar després de més de 50 anys en el sector financer, els deu últims al capdavant de l’ICF. Igual que el seu successor, abans de fer el salt a l'administració Guardiola va desenvolupar part de la seva carrera professional a CaixaBank, on va ocupar diferents càrrecs directius d'àmbits territorials i sectorials entre els quals destaca la seva etapa de director de l'àrea d'empreses.

stats