Economia 07/07/2014

Gowex va mentir en els seus comptes

L’empresa demana el concurs mentre el president confessa als jutjats i plega

D.s.u.
3 min

BarcelonaWifiman, un forçut superheroi vestit de blanc i blau és la imatge de l’empresa espanyola de telecomunicacions Gowex. Cada cop que la tecnologia wifi de Gowex ha arribat a una nova ciutat, l’empresa ha penjat un vídeo de l’estil Wifiman conquereix Nova York al seu compte de YouTube. I durant el Mobile World Congress el superheroi es passejava pels passadissos de la fira fent-se fotos amb els curiosos. Era part d’una estratègia de la companyia presidida per Jenaro García per presumir de múscul financer i fortalesa econòmica. Però, com els del superheroi, els músculs de Gowex eren de cartró pedra. La companyia especialitzada a crear xarxes de wifi va reconèixer ahir que havia falsejat els seus comptes de “com a mínim els últims quatre anys” i va anunciar que sol·licitarà el concurs de creditors davant de la previsió que no podrà fer front als seus pagaments.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Va ser precisament una firma d’anàlisi amb referents de còmic la que va destapar l’escàndol. Gotham City Research, que comparteix nom amb la ciutat fictícia on habita un altre superheroi, Batman, va publicar dimarts un devastador informe en què rebaixava el preu objectiu de les accions de Gowex, que cotitza al mercat alternatiu borsari (MAB), a zero euros. A partir d’aquell moment, els títols de la companyia es van desplomar un 60% i van fer caure en 870 milions la capitalització borsària.

Gotham City Research acusava la companyia espanyola, i molt directament el president, d’haver inflat les vendes. Segons Gotham City, el 95,5% dels ingressos de Gowex són ficticis: va declarar més de 180 milions d’euros el 2013, i només en va ingressar 8,2. La primera reacció de Gowex va ser negar rotundament i en repetides ocasions que les acusacions tinguessin cap base. Però ahir tot va quedar al descobert.

“El consell d’administració de Gowex comunica que el dia 5 de juliol a les 16 h [...] el senyor García Martín, conseller delegat i president, ha manifestat que [...] els comptes de la societat de, com a mínim, els quatre últims anys no reflecteixen la seva imatge fidel, i s’ha atribuït l’autoria d’aquesta falsedat”, va dir ahir la companyia en un comunicat al MAB. Per tot plegat, Gowex va acceptar la dimissió de García Martín, que va publicar a Twitter la següent confessió: “Demano perdó a tothom. Ho sento de tot cor”.García va anunciar que ja ha passat pels jutjats a fer la seva “confessió voluntària” i es va demostrar disposat a “assumir les coses”. De moment, l’Associació Europea d’Inversors Professionals ja ha presentat una denúncia penal contra l’empresa i contra el president.

Gotham City Research equiparava al seu informe el cas de Gowex amb l’escàndol de Pescanova. La firma va comparar els ingressos per empleat de Gowex amb gegants com Facebook i Google, va reunir-se amb l’auditor i va fer tot un seguit de comprovacions que la van dur a concloure que les xifres amagaven una gran mentida.

Cinc dies desmentint-ho i una confessió al jutjat

Dimarts 1 de juliol del 2014

Gotham City emet un dur informe en què assegura que les accions de Gowex, que en aquell moment val 1.400 milions en borsa, valen zero euros. La firma considera que el 85% dels ingressos de Gowex són inventats. La companyia ho nega tot, però es desploma a la borsa.

Dijous 3 de juliol del 2014

El regulador del MAB suspèn la cotització de Gowex, que ja ha caigut un 60%. L’empresa censura de nou “les acusacions infundades”.

Divendres 4 de juliol del 2014

Gowex diu que farà un informe amb PwC que “confirmarà la falsedat de les acusacions”. Asinver denuncia l’empresa i el president.

Diumenge 6 de juliol del 2014

L’empresa admet les mentides i demana el concurs. El president plega i confessa als jutjats.

stats