Energia

Les grans elèctriques assenyalen Naturgy com a beneficiària de la pujada de la llum

Endesa, EDP, Iberdrola i Viesgo proposen una nova tarifa regulada menys volàtil

2 min
Torres elèctriques

BarcelonaLes grans empreses generadores d'electricitat a Espanya, que formen part de la patronal Aelec, consideren que la forta pujada del preu de l'electricitat al mercat majorista d'aquest estiu, a qui beneficia realment és a les empreses del sector del gas. Aelec està formada per Endesa, EDP, Iberdrola i Viesgo, però no en forma part la cinquena gran elèctrica espanyola, Naturgy, que és també la principal empresa del sector gasístic.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un comunicat emès aquest dimecres, Aelec afirma que "l'extraordinari augment del preu del gas natural, cinc vegades superior al de fa un any, i el preu dels drets de CO₂ han situat els preus en el mercat majorista de l'electricitat en màxims històrics". Aelec assegura que "les companyies elèctriques no s'estan beneficiant de la pujada del preu en el mercat majorista" i afegeix que "al contrari, l'activitat gasista és la que s'ha vist beneficada per l'actual situació del mercat".

Aquestes empreses, en la línia de l'estudi del Banc d'Espanya, indiquen que la pujada de preus es produeix a tot Europa, però en el cas d'Espanya hi ha un model de tarifa regulada (el PVPC) que trasllada la volatilitat dels preus als clients residencials i, a més, fa recaure en la seva factura impostos, càrrecs i taxes que no depenen del seu propi consum. Per això aquestes grans elèctriques demanen un nou model de tarifa regulada vinculada a preus estables tal com es fa en altres països europeus, que "permetria evitar la volatilitat en la factura que paguen les famílies".

4 euros d'impacte en el rebut

Aquestes grans elèctriques defensen que la pujada de l'electricitat té un impacte d'uns 4 euros mensuals en el rebut domèstic i recorden que això només afecta els clients del PVPC (uns 10 milions) i no els que estan en el mercat lliure. Les grans elèctriques aplaudeixen la rebaixa d'lVA del 21% al 10% i la suspensió de l'impost a la generació, del 7%, acordades pel govern espanyol per reduir l'impacte dels alts preus de l'electricitat en el rebut de la llum.

Aquesta patronal de grans elèctriques aposta per l'electrificació del país i l'impuls de les renovables com el camí més ràpid per anar a "un preu de l'energia més barat i assumible per tots".

stats