Economia 11/11/2013

Grifols compra a Novartis el negoci de diagnòstic per 1.200 milions

La farmacèutica catalana es queda una fàbrica als EUA i oficines comercials al país, a Suïssa i a Hong Kong

Elena Freixa
2 min
Víctor Grífols en una de les seves intervencions davant la junta d'accionistes d'ahir a la seu de l'empresa.

BarcelonaGrifols amplia –encara més– la seva presència al món i diversifica el seu negoci amb la compra d'una part de la unitat de diagnòstic de Novartis, la dedicada al diagnòstic transfusional. L'operació feta pública aquest dilluns li costarà 1.240 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La farmacèutica catalana adquirirà una fàbrica als Estats Units i una àmplia xarxa comercial amb seus en aquest país, Suïssa i Hong Kong. En total, s'incorporaran al grup unes 550 persones.

La unitat de diagnòstic adquirida inclou productes i tecnologia que s'apliquen en medicina quan s'ha d'analitzar sang abans de fer una transfusió a un pacient. La tècnica que ha comprat Grifols permet diagnosticar si la sang extreta presenta anticossos o està infectada pel VIH o bé per hepatitis abans que arribi al receptor.

El director general de la divisió de diagnòstic de Grifols, Oriol Duñach, ha explicat que la companyia incorpora així la tecnologia que garanteix la seguretat de les transfusions, la part de la cadena que li faltava per controlar tot el procés des de l'extracció i identificació del grup sanguini fins que arriba al pacient.

L'acord amb Novartis suposa incorporar una fàbrica als Estats Units des de la qual Grifols seguirà servint els clients, que són principalment grans fabricants dels aparells que permeten fer aquesta detecció de possibles malalties a la sang, com Siemens o el grup Abbott.

Amb l'adquisició, Grifols diversifica l'activitat, i l'àrea de diagnòstic passarà de ser ara el 5% de la facturació total a tenir un pes de més del 20%, amb una facturació per sobre dels 1.000 milions dòlars.

Així, el gegant català guanyarà pes al mercat nord-americà i, sobretot, mundial. El 95% de les seves vendes dependran de l'exterior.

Reestructuració del deute el 2014

Per tancar l'operació, Grifols demanarà un crèdit pont de 1.500 milions de dòlars que se sumaran a l'actual deute financer de 2.400 milions dòlars i els 1.100 milions de dòlars en bons.

En global, el paquet d'endeutament del grup s'enfilarà fins als 5.000 milions de dòlars, que es reestructuraran de cara a la propera primavera, segons ha explicat el responsable financer, Alfredo Arroyo.

Grifols és fabricant de derivats del plasma sanguini (una activitat que suposa tres quartes parts del seu negoci). La facturació del 2012 va superar els 4.500 milions d'euros.

El 2011, el grup català va comprar un dels seus grans competidors als EUA, Talecris, i va ampliar així el lideratge al sector dels hemoderivats i la biociència.

stats