Farmàcia
Economia 21/05/2021

Grifols ultima el seu salt més enllà del plasma

La multinacional catalana espera créixer més enllà del seu negoci tradicional

2 min
Els coconsellers Víctor Grífols Deu i Raimon Grífols flanquegen Víctor Grífols Roura, president de la companyia.

BarcelonaGrifols, la primera empresa familiar de Catalunya, ultima un salt significatiu i que trenca amb la seva història: la multinacional catalana dels hemoderivats ja no serà només la multinacional catalana dels hemoderivats. Aquesta ha sigut la principal novetat de la junta general d’accionistes celebrada aquest divendres a la seu de la companyia a Sant Cugat del Vallès de forma telemàtica. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El coconseller delegat de la companyia catalana, Víctor Grífols Deu, ha donat la benvinguda a aquesta “nova era” durant l’acte amb aquestes paraules: “És el moment d’obrir el focus i anar als medicaments no plasmàtics”. Albert Grífols Coma-Cros, un membre de la família que també pertany a la generació més jove, serà l’encarregat de liderar l’àrea. 

Grífols Deu ha explicat que aquests nous medicaments no plasmàtics tindran les seves primeres concrecions en camps com el neurològic, l’immunològic i l’oftalmològic. De fet, l’aposta per aquest camp arriba després de l’adquisició d’empreses com la nord-americana GigaGen (comprada el 2017), una biotecnològica dedicada als tractaments que no es basen en la part líquida de la sang, en què Grifols és un gegant global.

La junta ha aprovat els comptes del 2020 i la reducció de membres del consell d’administració, que passa de 13 a 12. Entre els punts del dia aprovats amb amplíssim suport hi ha el pagament d’un dividend de 36 cèntims per acció corresponents als resultats de l’any passat, que es va tancar amb 618 milions d’euros de guanys.

Preocupació pel plasma

A la junta d’ara fa un any, celebrada en ple confinament, Grifols va expressar la seva preocupació davant una possible falta de plasma per poder oferir els seus productes als pacients. Aquest maldecap responia al fet que els centres de captació de plasma estaven tancats. Aquest divendres l’empresa afirmava que encara no s’ha trobat amb problemes de falta de matèria primera però Grífols Deu reiterava l’avís: “Veurem què passa d’aquí poc”. 

L’empresa s’ha mostrat pessimista respecte al fet que la Unió Europea promogui el sistema de donació remunerada de plasma que impera als Estats Units i a Alemanya: “Estan treballant-hi però no tenim gaires expectatives a curt termini”, ha dit Raimon Grífols, l’altre coconseller delegat. 

L’empresa ha reiterat que la seva ambició respecte a possibles adquisicions prevaldrà sobre els seus nivells de deute, que són alts: “No ens obsessiona el deute; si una operació és bona, pensem abans en el futur de la companyia que en el deute”, ha dit Raimon Grífols.

La companyia, que està immersa en una investigació prometedora per mitigar els efectes de l’Alzheimer, també ha admès que hi té esperances: “No hem fet previsions de mercat però la intuïció ens diu que són molt importants”, ha dit Grífols Deu.

stats