Economia 10/02/2016

El grup Abantia presenta concurs de creditors

Aquesta empresa familiar catalana amb més de 70 anys d'història arrossega un deute de 140 milions. El mateix dia, la basca Dominion ha presentat oferta per quedar-se l'empresa per dos milions d'euros

Júlia Manresa
2 min

BarcelonaDesprés de 70 anys d'història, el grup català d'enginyeria Abantia ha sol·licitat el concurs de creditors. Abantia és un grup controlat per les famílies Boada i Gummà dedicat a la instal·lació de sistemes tecnològics, muntatges industrials i construcció de projectes d'infraestructures. Fa dos mesos la companyia havia presentat preconcurs però finalment aquest dimecres ha vençut el termini per aconseguir l'acord amb els creditors. Segons la mateixa empresa, el concurs voluntari afecta la matriu i sis de les seves filials i s'ha produït com a conseqüència, entre altres factors, de les modificacions normatives en el sector de les energies renovables, que "han prejudicat la caixa i el patrimoni de la companyia". Amb tot, Abantia arrossega un deute de 140 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Abantia compta amb 2.200 treballadors arreu del món i 1.500 a l'estat espanyol, és un dels grups d'enginyeria més grans de Catalunya, amb una facturació de 200 milions d'euros l'últim any. A finals de l'any passat s'havia adjudicat el seu primer contracte al metro de Qatar per nou milions d'euros. De fet, Abantia ja era present a Qatar des del 2011, amb 251 treballadors, i estava en procés de licitació de diversos projectes del metro de la capital, Doha. Però enmig d'aquests plans, el resultat d'algunes filials de la companyia ja havia començat a caure i l'any 2011 ja va desfer-se del negoci de construcció després que Abantia Contratas perdés més de quatre milions d'euros el 2009.

A finals de l'any passat el grup català ja havia intentat redirigir la situació amb el nomenament del primer executiu no familiar de la compayia. Andreu Puig, que anteriorment havia treballat per a Henkel o GB Foods, va incorporar-se com a conseller delegat de la companyia l'octubre del 2015 amb l'objectiu de començar "una etapa de renovació centrada en la millora de la rendibilitat i la desinversió d'actius no estratègics". Abantia reconeixia el dia del nomenament que havia completat un acord de finançament amb un conjunt de bancs per garantir els avals necessaris per poder fer front a nous projectes.

Però el canvi en la direcció de la companyia no va ser suficient i el 18 de desembre del 2015 Abantia va presentar preconcurs. A més, els treballadors de la filial Abantia Industrial de Barcelona van anunciar aquest febrer una vaga per reclamar pagaments endarrerits de les seves retribucions. Segons el sindicat CCOO, l'empresa deu a la majoria dels treballadors part de les pagues extres de desembre del 2014 i juny del 2015, a més de part de la nòmina del desembre passat. Els treballadors consideren que el concurs és l'única solució per poder garantir que cobren els salaris que la companyia encara els deu.

En mans d'un comprador basc

L'empresa Dominion ha presentat una oferta de dos milions d'euros per Abantia

El mateix dia en què Abantia comunicava el concurs voluntari al jutjat mercantil de Barcelona, l'empresa basca Dominion, filial de CIE Automotive, presentava una oferta vinculant per la catalana amb la voluntat d'assumir els treballadors de les unitats productives d'instal·lacions, manteniment, industrial i energies renovables. Si aquesta operació prospera, Dominion assumiria per un valor de dos milions d'euros el gruix del negoci d'Abantia i el 70% de la seva plantilla.

A més, Dominion garanteix el manteniment a mitjà i llarg termini de l'activitat de l'empresa a través d'una injecció de 25 milions d'euros. La resolució del jutjat s'espera durant les properes setmanes, però la companyia, amb seu a Sant Boi de Llobregat, ha assegurat que l'oferta de Dominion permetria assegurar el futur dels negocis.

stats